Verklighetens tandvård – ett svar på brevet till Göran Hägglund

Socialminister Göran Hägglund var kritisk till tandläkarnas prissättning

Foto:kristdemokraterna

För någon månad sedan reagerade jag mot att Socialminister Göran Hägglund i Expressen talade sig varm för en enhetlig prislista där allmänheten kan få prisinformation om olika tandbehandlingar.

Jag skrev ett öppet brev till Göran Hägglund där jag bl.a. påpekade:

”Patienter är olika, munnar är olika. Tandsituationen varierar med ålder, ohälsa (t.ex. diabetes), hygienvanor, tandvårdsrädsla, rökning och medicinering. Olikheterna får naturligtvis konsekvenser för val av åtgärder och material och därmed tidsåtgång. Låt mig också påminna dig om att man inte kan lämna pris förrän man gjort en undersökning. Vi förväntas publicera en prisuppgift på att utföra en tandvårdsåtgärd som kan variera så mycket i svårighetsgrad innan vi ens har sett patientens mun och tänder.”

Presschefens svar

Idag fick jag kontakt med Socialministerns presschef Martin Kits. Att allmänheten ska kunna jämföra priser är vi båda överens om. Martin Kits höll också med om att självklart kan tandläkaren inte lämna ett pris på en tandvårdsåtgärd innan patienten är undersökt och en diagnos är ställd. När patienten väl har en exakt diagnos ska han eller hon kunna förhöra sig om priset hos andra tandläkare.

 

I en snar framtid kommer en ny tandvårdsprislista att upprättas där olika priser för samma åtgärd med olika svårighetsgrad, anges.

Det var egentligen dit jag ville komma. En varierad prislista som tar hänsyn till att det kan vara en stor skillnad på att göra en enklare krona och en mycket mer komplicerad krona i ett dyrare material, är en realistisk prislista, förankrad i verklighetens tandvård.

Den tandvård Herr Minister, som betjänar verklighetens folk.

Carl-Gustaf Hagman
leg. tandläkare, Brämhult med personal

Läs den ursprungliga texten ”Spara tusenlappar på att välja rätt tandläkare” i Expressen

Läs mitt öppna brev till socialminister Göran Hägglund

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *