Estetisk tandvård, utseende och annat skönt

Garbo står för skönhet

Foto:Wikipedia

En ny bok avfärdar myten om att utseendet är trivialt. Tvärtom spelar utseendet en oerhört viktig roll i våra liv.  Det framgår av The beauty bias. The injustice of appearance in life and law, skriven av amerikanskan Deborah L. Rhode.

Denna bok ägnades nyligen en helsida i Svenska Dagbladet av författaren och kritikern Jan Söderqvist. Det är ofattbara fakta som presentera i boken. 330 miljarder dollar, nästan 2,5 biljoner kronor spenderar världen på skönhetsprodukter och ”luktegott”. Att jämför med Kinas militärbudget som landar på ynka 360 miljarder kronor.

Snabbt växande specialitet

Kosmetisk kirurgi är den snabbast växande medicinska specialiteten i USA, ett land där en sjättedel av befolkningen saknar tillgång till grundläggande sjukvård. 80 procent av all fotkirurgi utförs på kvinnor. Många av ingreppen är relaterade till högklackade skor.

Skönhet ingen trivialitet

Varför utsätter sig människor för så mycket besvär och kostnader för något så trivialt som utseendet?  Frågan är felställd, menar Deborah L. Rhode. Utseendet är inte, som många intellektuella hävdar, något trivialt utan tvärtom något mycket viktigt i folks vardag.

Kvittera ut skönhetspremie

Attraktiva människor kan kvittera ut en s.k. skönhetspremie på de flesta av livets områden. De får mer uppmärksamhet av föräldrar och lärare, de får bättre jobb, högre lön och snabbare befordran. De får fler vänner och mildare straff i domstolar, de hittar sexpartners enklare osv. Och all denna positiva särbehandling ger attraktiva människor ett bättre självförtroende, vilket i sig är en efterfrågad egenskap, inte minst på arbetsmarknaden. På så sätt mångdubblas skönhetspremien genom återkoppling – tala om skönhetens turboeffekt!

Självförtroendet att våga le

Det som Deborah L. Rhode hävdar gäller i högsta grad också kosmetisk tandvård  i Sverige 2011. Fler och fler kvinnor och män här hemma inser att en frisk och vacker mun också ger skönhetspremiens fördelar. Många av mina patienter framför efter behandlingen är  att de fått ett bättre självförtroende då deras tänder blivit snyggare.

Estetisk tandvård ger leenden

Greta Garbo kunde unna sig lyxen att hålla munnen stängd. Det gör hon på de flesta foton.  Andra döljer omedvetet sina leenden på foton. Efter behandlingen kommer leendet tillbaka. Detta gäller exempelvis för de som rätat upp sneda, trångställda tänder och de som fått nya kronor eller fasader. När deras tidigare korta, slitna tänder åter syns ler de åter. Att de ler mer vittnar också deras omgivning om. Sen märker de också att man mår bättre då man ler.

Calle Hagman, tandläkare

Tandläkare Calle Hagman
Hagmans Tandvård i Åsa


0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *