Etiken central för estetisk tandvård

etike för estetisk tandvård

Staffan Landin visade Gapminder

”Rastar man så rostar man” Så säger man ibland lite ursäktande för att försvara sin aktiva livsstil.
Men det ligger också ett stort mått av sanning i talesättet.

Visst håller man sig spänstigare till kropp och själ när man är igång och tar nappatag med livet. I mitt fall är aktivitetslusten kopplad till vetgirighet. Jag sitter ofta på skolbänken och lär nytt. Det är min plikt mot patienter och samhälle att komplettera min tandläkarexamen med dagsfärska kunskaper. Normalt går jag på kurser om nya tandvårdsmaterial och metoder. Nu senast var jag på kurs hos DEKAN, ett nätverk av tandvårdspersonal från såväl privat som offentlig sektor som funnits i 17 år. På DEKAN’s möten diskuterar vi främst ledarskapsfrågor och andra mjuka värden. Just den här gången var temat etik.

En ny syn på världen

Vad vet man om världen egentligen? Journalisten Staffan Landin lyckades verkligen få oss att se världen med nya ögon. Med hjälp av dataprogrammet  Gapminder visade han att vi vet mycket mindre om världen än vi tror och att den är mycket bättre än vi tror. Gapminder illustrerar alla tänkbara utvecklingsparametrar och helt uppbyggt på statistik. Gapminder finns gratis på nätet, rekommenderas varmt!

Etik i praktiken

Annars låg tyngdpunkten som sagt på etik inom tandvården, alltså på de mjuka värdena. En av föreHagman Blennberger på föreläsningläsarna vid kursen var Erik Blennberger, Teologie doktor, docent och etikforskare och ledamot i Socialstyrelsens nämnd i etiska frågor. Han ses till höger här på bilden. Centrala begrepp under hela kursen var Optimism, Trygghet, Omsorg, Glädje, Värdighet, Utveckling, Miljö, Integritet, Friskvård, Etik– Estetik och Jämlikhet.  Stora och viktiga ord, som det kändes riktigt bra att få genomlysta och bli påmind om.

Calle Hagman, tandläkare och musikälskare

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *