Jag exporterar inte mina goda tandtekniska kontakter till Kina

Tandläkare Calle Hagman undviker tandtekniska produkter från Kina

För ett par dagar sedan kommenterades ett inlägg här på Calles Blogg, nämligen det med rubriken ”Inga undermåliga kinesiska tandvårdsprodukter i vår klinik”. Inlägget berörde ett ämne som engagerar många tandläkare och tandtekniker: Är det riskfritt att låta utföra tandvårdsarbeten i låglöne- och lågprisländer som Kina?

En person undrade ifall jag kunde sända bilder på svenska och kinesiska tänder för jämförelse och även priser på en hel bro. Eftersom mitt Blogg-inlägg publicerades i  september 2010  tycker jag att kan vara på plats med en liten påminnelse om var jag står i frågan.

Om kinesiska tänder är sämre eller har kvalitetsbrister jämfört med dem som tillverkas i Sverige kan man som enskild tandläkare inte avgöra. Men misstanken har framförts från många håll och bl.a. aktualiserats i media både i Sverige och Danmark, att tänder tillverkade i Kina är undermåliga. Blotta misstanken att så är fallet är skäl nog för mig att avhålla mig från att få mina kronor och broar utförda där, även om jag skulle tjäna en hel del pengar på det.

Ansiktsbågeteknik svår att ersätta

Att leva är att välja. Jag har valt att samarbeta med de svenska tandtekniska laboratorier som vi haft personlig och konstruktiv kontakt med i många år. Dessa har exempelvis kunskap om den ansiktsbågeteknik som vi alltid använder. Med dessa laboratorier kan jag kommunicera på svenska med den enskilda tandtekniker som framställer kronan eller fasaden åt mig.

Billigare men sämre kontakt

Vad det gäller den prisskillnad som finns i producentledet så verkar den inte slå igenom så att de kronor som framställs i Kina blir speciellt mycket billigare för patienterna än de som tillverkas i Sverige. Det står naturligtvis var och en fritt att välja att skicka sina tandtekniska arbeten till tandtekniker på andra sidan jordklotet. För mig verkar det dock svårt att ha motsvarande personlig kontakt med dem.

Bilder på kinesiska tänder kan jag därför inte ställa upp med. Svensktillverkade kronor kan däremot ses här på hemsidan. Vad sedan gäller priser på tandvårdsarbeten är det närmast omöjligt att lämna sådana utan en adekvat undersökning.

Alla är välkomna att kontakta min receptionist för en tid. Telefon 033-24 10 40.

Med hälsningar Calle Hagman, tandläkare, Åsa

Tandläkare Calle Hagman
Hagmans Tandvård i Åsa


3 Kommentarer
 1. Paul Mark
  Paul Mark says:

  Hej Calle,

  Mycket bra skrivit och tack för ditt ställningstagande.

  Med vänliga hälsningar
  Paul

 2. Jocke Johansson
  Jocke Johansson says:

  Hej Calle !

  Jag delar din rädsla för dåliga produkter. Importerade likväl som lokalt tillverkade.
  Jag förstår att du har goda relationer med dina leverantörer av tandteknik.

  Det jag skriver nedan är inte riktat mot dig utan är mer ett utfall till debatt.

  Du som tandläkare är ju tvungen att lita på den av dig utvalda leverantören av protetik. Det blir svårt för dig att vid enskilt fall besiktiga process och materialinnehåll. Därav fungerar bara tillit. Vad jag menar i kort är att du litar på att de material som används dina kronor är godkända och att din leverantör har uppfyllt de krav som materialtillverkaren angivit. Igen är det tillit som gäller.

  Ett stycke signerat kvalitetsdokument borgar inte för att processen faktiskt är riktig. En inre kontroll från uppdragsgivaren (tandläkaren) kanske skulle behövas. Detta kan ske med flygande kontroll. Detta verkar dock som en orimlig tanke. Men det är ju tandläkaren som har huvudansvaret för produkt och behandling

  Jag är övertygad om att man finner företag i Sverige , USA eller Kina som arbetar med metoder som ger denna tillit.

  Det jag kan tycka vara lite tråkigt är när man ( inte du) börjar dra ett helt land (Kina) över samma kam och påstå att deras produkter och processer är undermåliga.

  Jag hoppas att Kineserna inte ger oss och våra Svenska produkter samma välkomnande i denna kommande största marknad för import av Svensk tandteknik och Svenskt dentalkunnande. En ännu större förhoppning är att de inte är dåligt inställda till Svensk exportmarknad eller till Svenska produkter i stort. Utan tvärt om.

  Jo jag menar det jag säger. Svensk exporterad tandteknik till Kina.

  För detta krävs det en vidgad vy och mindre av tunnelseende. Laboratorier i Malmö vet ju att det funkar bra att profitera på Danska laboratoriers kunder med ett pris som i princip är hälften av priset som för en Dansk-tillverkad krona. Exporten över sundet har pågått under decennier med stor framgång. Denna debatt gillar inte de stora labben eller deras förening. Det skummar av den saftiga debatten om importspöket som har tagit 40% av den tandtekniska marknaden i Sverige.

  Om man funderar lite själv, så förstår man att detta inte riktigt stämmer. Det är ganska enkelt att lägga ihop de företags omsättning som arbetar med protetisk import (allabolag.se) då finner man att importen inte överstiger 6%. Om man trycker för hårt på sanningen så spiller det ljug. I detta fallet är det riktigt illa.

  Tack för ordet

  Jocke

 3. admin
  admin says:

  Vad det gäller import av tandteknik från Kina så gäller min tveksamhet främst det faktum att jag mister den personliga direktkontakten med tandteknikern som utför arbetet. Det verkar svårt eller t.o.m omöjligt med de arbeten som görs i Kina eller i något annat land långt borta.

  Jag har turen att sedan många år ha ett gott och förtroendegivande samarbete med flera erfarna svenska tandtekniker. Det har gjort det helt ointressant att skicka iväg mina tandtekniska arbeten till Kina, även om jag naturligtvis skulle tjäna en hel del pengar på att göra det – men som alltid – pengar är långt ifrån allt.

  Vårt fina personliga samarbete med tandteknikern är en förutsättning för den höga kvalité vi vill ge våra patienter, då vi gör kronor och broar. Endast det bästa är gott nog.

  Calle Hagman

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *