God munhälsa minskar risken för en ilfärd i ambulansen

Ambulans i full fart - kanske med en åderförkalkad person inuti

Foto:Gavin Spencer/www.sxc.hu

De bakterier man har i munnen och tarmen återfinns i åderförkalkningsplack. Dålig tandhälsa och fetma har koppling till både hjärtinfarkt och stroke.

Sambandet skulle kunna relateras till bakteriella, inflammatoriska effekter på den bakomliggande atero­sklerossjukdomen, eftersom både försämrad tandhälsa och fetma i sin tur är relaterade till bakterieflora. Dessa nya rön kommer från en observationsstudie av docenterna Björn Fagerberg och Fredrik Bäckhed, verksamma vid Wallenberglaboratoriet, Sahlgrenska akademin, Göteborg

Vaccin mot åderförkalkning

Författarna redovisar undersökningsmetodiken och skriver sedan avslutningsvis:

”Resultaten stödjer hypotesen att bakterier som tar sig från munnen och tarmen till åderförkalkningsplacket kan bidra till ökad inflammation i placket och därmed till aterosklerosutveckling, plackruptur och därmed klinisk sjukdom. Att plackbakterier återfinns i munhålan och tarmen på samma individ öppnar för nya diagnos- och behandlingsstrategier. Ett vaccin mot dessa arter skulle hypotetiskt kunna stabilisera plack.

Så vad betyder allt detta för mig? Jo, att risken att utveckla hjärt-kärlsjukdomar minskar om man sköter sin munhälsa – vilket är lätt . Att undvika fetma kan vara betydligt svårare. Vaccin mot åderförkalkning kanske blir verklighet i en framtid. Till dess får vi försöka hålla idealvikten.

Calle Hagman, tandläkare

Källa: Mun- och tarmflorans bakterier återfinns i aterosklerotiska plack, Läkartidningen

Är du nyfiken på estetisk tandvård och möjligheten till ett nytt leende?

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *