Musik mot smärta distraherar och lindrar hos tandläkaren – utan biverkningar!

Man hos tandläkaren lyssnar på avslappnande musik

En ny, engelsk uppfinning gör att ljudet från borren tas bort för alltid. Resultatet blir att fler vågar gå till tandläkaren, menar uppfinnaren. Det är känt att det finns patienter som drar sig för att gå till tandläkaren på grund av rädsla för borren. Men nu menar engelska experter att de kommit på en lösning på problemet: Musik mot smärta.

Det nya är en tingest som patienten kan koppla på sin musikspelare, en manick som specifikt dämpar ljudet av borren.
– Eftersom uppfinningen enbart tar bort ljudet från borren kan han eller hon fortfarande höra vad tandläkaren eller tandsköterskan säger. Tekniken är inte ny, utan finns i många hörlurar där man till exempel kan ta bort bruset från tunnelbanan eller ett flygplan. Det säger professor Brian Millar, Odontologiska institutionen vid King’s College London, till sajten dentistry.co.uk.

Egna erfarenheter

Att just borrljudet är lite skrämmande insåg jag för länge sedan. Redan 1974 ordnade jag med musik i hörlurar för patienterna. Att få något annat att tänka på under behandlingen hos tandläkaren än det obehagliga borrljudet är en välsignelse. Musiken distraherar och tiden går mycket fortare. Muskik mot smärta är inget nytt hos hos.

Musik lindrar smärta

Mina patienter kan idag välja musik från cirka 850 olika artister. De kan också variera volymen i ett eget reglage för hörlurarna. Idag väljer de allra flesta patienter att lyssna på musik under behandlingen. I början var jag oroad över att patienterna skulle sluta att uppskatta sin favoritmusik då den förknippades med något negativt. Men underligt nog har effekten varit den motsatta.

Favoriterna bestårMan i solglasögon lyssnar på musik i hörlurar hos tandläkaren.

De som lyssnar på sin favoritartist eller favoritmusik förknippar istället tandläkarbesöken med något positivt. Mina observationer stämmer väl överens med liknade erfarenheter i sjukvården, där musik har visat sig kunna minska behovet av smärtstillande tabletter hos nyopererade och hos patienter med kroniska sjukdomar. Det gäller såväl unga som vuxna patienter.

Calle Hagman, tandläkare och musikälskare

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *