En dos acetylsalicylsyra om dagen?

Det finns tre stora receptfria smärtstillande läkemedelsgrupper  mot huvudvärk, tandvärk och liknande: acetylsalicylsyra (ASA), paracetamol och ibuprofen. Av dem har utan tvekan ASA den längsta och mest fascinerande historien.

Annons för det smärtstillande läkemedlet Aspirin från 1917Borde alla ta acetylsalicylsyra mot cancer? Den frågan ställs i nummer (23 mars 2011) av  Dagens Medicins bilaga Cancer. Orsaken till att detta gamla receptfria läkemedel – från början örtmedicin – åter är i ropet, är en vetenskaplig rapport från en brittisk neurolog Peter Rothwell och hans medarbetare. Rapporten har väckt stor uppmärksamhet världen över.

Var femte död i cancer kan förebyggas

Peter Rothwell och hans forskarkollegor har visat att runt vart femte dödsfall i cancersjukdomar skulle kunna förebyggas med en daglig dos ASA. De har lagt ner ett omfattande arbete. Sammanlagt har de gått igenom kliniska studier av 25 570 patienter, som tagit ASA i proppförebyggande syfte. Patienter på så låga dagsdoser som 75 mg hade 21 procents lägre risk att dö i cancer.Den ökande risken för mag- och tarmblödningar med ASA betecknar Rothwell som ”förhållandevis låg hos personer i 40-, 50- och 60-årsåldern.”

Svensk expertis positiv, men avvaktande

Dagens Medicins fråga om ASA ska tas som generell cancerprevention, svarar två av tre svenska professorer (Bengt Westermark, Uppsala och Mef Nilbert, Lund) att Rothwells data är intressanta och mycket spännande, men att ytterligare undersökningar måste göras. Den tredje (Peter Nilsson, Malmö/Lund) svarar nej, men kan tänka sig att medlet ges till speciella riskgrupper.

Kanske världens äldsta läkemedel

Paket Aspirin - ett receptfritt smärtstillande läkemedel

Foto:Bayer

Salicylsyra, som ingår i pilträdets bark, var utnyttjad som värkmedicin redan för 5 000 år sedan. På 1800-talet återupptäcks, renodlas och förfinas medlet till acetylsalicylsyra och lanseras under namnet som Aspirin. Så småningom upptäcker forskarna att ASA, utöver att ge smärtlindring, även har en proppförebyggande effekt. På senare år visar sig medlet dessutom kunna förebygga tumörsjukdomar. Vad härnäst?

Spännande fortsättning

Acetylsalicylsyra för smärtlindring är ett medel som vi tandläkare numera inte förskriver så mycket. Andra och nyare medel har tagit över. Men att ASA ser ut att ha positiva effekter vid cancer är naturligtvis av stort allmänintresse. Låt oss avvakta svenska undersökningar som bekräftar Peter Rothwells fynd.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *