Felställda tänder, huvudvärk och ett hål som inte gick att laga hos tandläkaren

Svenska rallare

Rallare. Källa: Alf Åberg, Vår svenska historia. Stockholm 1978

Huvudvärk finns av många olika slag. Spänningshuvudvärk, åskknallshuvudvärk , migränhuvudvärk och söndagsmorgonens ”flitiga kopparslagare”. Orsaken till huvudvärk kan vara svår att tolka. Ibland beror huvudvärk på felställda tänder.

Tillfällig huvudvärk kan behandla med en receptfri värktablett. Huvudvärk som har sin grund i tändernas felställningar med eller utan spänningar i käkarna kan tandläkaren få bukt med. Andra typer av huvudvärk kräver läkarbesök. Här nedan beskrivs ett fall där orsaken till huvudvärken var ganska uppenbar. Denna typ av som svårartad huvudvärk är dessbättre sällsynt.

Mannen med hål i huvudet

Järnvägsarbetaren Phineas Gage tillsammans med spettet som for genom hans huvud

Phineas Gage. Fotograf okänd. Källa: Wikipedia

Den 13 september 1848 inträffade i USA en händelse som fick tragiska följder för den inblandade, men som i ett huj ökade vetenskapens förståelse av hjärnan och känslolivet.

Järnvägsarbetaren Phineas Gage hade till uppgift att jämna marken från stenar och stenblock så att rälsen skulle kunna läggas ut. För att få bort de största stenblocken borrade han ett hål och tryckte sedan ner sprängämnen i borrhålet med en järnstång, sprängämnen som han sedan fick att explodera och spränga blocket i stycken.

Men den här speciella dagen måste järnstången ha skapat en gnista i kontakten med borrhålet, för explosionen inträffade för tidigt och den meterlånga och tre centimeter tjocka järnstången for rakt upp i – och igenom – skallen, strax under Phineas Gages vänstra öga. Den landade sedan 30 meter bort.

Skadan förändrade personligheten

Phineas Gage levde 12 år efter händelsen under vård av den lokala läkaren Doktor John Harlow. Han blev omedelbart ett av de mest berömda fallen för vetenskapliga studier av hjärnan ända till våra dagar. För även om Phineas Gage överlevde blev han en förändrad man. Den tidigare så lugne, försynte och omtyckte järnvägsarbetaren, blev opålitlig, svor och använde ett grovt språk och fällde otillbörliga kommentarer. Han tappade sin förmåga till självkontroll, blev ohämmad både kroppsligen och mentalt. En stökig man, skulle vi säga idag.

Kranium med järnspett som visar Phineas Gage olycka

Källa:Wikipedia

För första gången kunde man nu studera hur en hjärnskada kan förändra personlighet och känsloliv. Nu började man också förstå att olika centra i hjärnan har olika funktioner.

En skalle i vetenskapens tjänst

Phineas Gage begravdes tillsammans med sin järnstång, men sju år efter begravningen grävdes kvarlevorna upp och fraktades till Harvard Medical School, där kraniet och stången nu kan beses. Många svenskar arbetade som rallare i USA. Svenskar hade rykte om sig att vara duktiga arbetskarlar. James J. Hill, Amerikas store järnvägsbyggare, sammanfattade sin uppfattning om våra landsmän i ett klassiskt citat:

”Ge mig svenskar, whisky och snus så ska jag bygga järnväg ända in i helvetet.”

Calle Hagman, tandläkare

Är du nyfiken på möjligheten till ett nytt leende? Calle Hagman har lång erfarenhet av estetisk och annan tandvård.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *