Kräkningarna förstör emaljen på tänderna

Flicka med ätstörningar kräks i en smutsig toalett

Foto:Istockphoto

Självsvält är ingen ny ”välfärdssjukdom”.  Diagnosen har rötter långt tillbaka i tiden. De självsvältandes öde är det samma oavsett tidsålder: tänderna förstörs av de sura uppstötningarna.

Det står att läsa i Läkartidningen (nummer 8/2011) om den danska författarinnan Karen Blixen, skrivet av den lärde Stephan Rössner, professor vid Överviktsenheten, Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge. Karen Blixen är en ”personifikation av en avancerad ätstörning”, skriver han. Hon förklarade att hennes mål i livet var att vara ”den magraste kvinnan i världen”. Hon levde uteslutande på druvor, ostron och champagne.

Fotografier av Karen Blixen på äldre dagar visar en rökande, utmärglad kvinna, ett levande skelett. Hon ler, men visar aldrig sina tänder för fotografen. Man behöver inte vara tandläkare för att förstå varför.

Kräkningarna förstör emaljen

Anorexi, eller Anorexia nervosa som den korrekta medicinska termen lyder, är en mycket allvarlig ätstörning som främst drabbar unga flickor. Man räknar med att det finns cirka 100 000 personer med olika ätstörningar i Sverige. Hela 90 procent av dem är kvinnor. Dödligheten är hög; anorexia nervosa tillhör de psykiska sjukdomar som har den högsta dödligheten i procent.

Sjukdomen, med ständigt framkallade kräkningar, har en förödande effekt på tänderna. Det sura maginnehållet fräter på tandemaljen. På senare tid har man också funnit att många självsvältpatienter har en nedsatt salivproduktion, fler skadliga kariesbakterier och mer karies (hål i tänderna).

Tandläkarens ansvar

Tandläkaren har ett ansvar att informera anorektiska patienter om vad som kan göras för att minska deras tandskador. Som att undvika sura drycker då även dessa bidrar till att tänderna slits.  Efter kräkning bör munnen sköljas noggrant. Borsta tungan men inte tänderna direkt efter kräkning. Tandborstning bidrar till att tänderna slits ner om munhålan fortfarande innehåller syra. Lokal fluorbehandling rekommenderas regelbundet, helst dagligen, liksom regelbundna kontroller hos tandläkaren som registrerar skadornas omfattning. Men den viktigaste åtgärden för tandläkaren som ser tandskadorna är att remittera patienten till en ätstörningsenhet för att försöka bryta det destruktiva mönstret.

Historia

Anorexi är ingen ny företeelse. En dotter till en farao i Egypten hade enligt bevarade uppgifter besvär som kunde tyda på anorexi. Också andra historiska  sjukdomsfall finns beskrivna där mycket tyder på att patienten haft anorexia nervosa. Den första egentliga medicinska beskrivningen av sjukdomen har gjorts av Richard Morton i England, som på 1600-talet dokumenterade ett fall. Hans patient var en 18-årig flicka, beskriven som ”ett skelett täckt av hud”.

Magra mannekänger

Anorexi handlar mycket om samhällets värderingar. Spanien var först med ett initiativ till en lägsta viktgräns för kvinnor som agerar på modevisningar. Mannekänger som fungerar som förebilder för unga kvinnor måste se friska ut, menade man. Diskussionen om de utmärglade mannekängerna är nu igång. Man kan bara hoppas att fler länder följer Spaniens exempel.

Calle Hagman, tandläkare

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *