Mer karies då mor stod vid spisen

Äldre kvinna i kök lagar mat.

Foto:sxc.hu

För en mansålder sedan, när far arbetade på åker och äng, i fabrik och på kontor och mor skötte hemmet, då åt vi på ett annat sätt än idag. De flesta har mindre karies i tänderna idag.

En promenad genom centrum på en svensk stad visar vilken skillnad våra matvanor genomgått. Godisbutiker ligger vägg i vägg med caféer och snabbmatsrestauranger. På trottoarserveringarna sitter folk och dricker öl.

Riskbeteenden för karies

När kvinnor skötte hem och hushåll åt vi hemlagad mat hemma. Idag äter vi alltmer ute och vi äter allt mer – och oftare. Småätandet mellan måltiderna har ökat, inte minst äter vi mer socker; konditorivaror, läsk, chips, ostbågar och godis. Ytterligare en skillnad är att vi idag konsumerar mer och fler läkemedel som har muntorrhet som biverkan.

Trots detta har tandhälsan förbättrats sedan mitten av 1900-talet. Ur ett brett folkhälsoperspektiv har vi fått bättre tänder, men det finns fortfarande individer med förhöjd risk för hål i tänderna. Forskarna räknar med att 20 procent av Sveriges befolkning har en ökad risk.

Samverkan mellan yrkesgrupper

Professorerna Peter Lingström och Dowen Birkehed vid Institutionen för odontologi vid Göteborgs universitet skriver om våra nya matvanor under rubriken Kost och karies på 2000-talet i tidningen Nordisk Nutrition 3/09.

Den uppmanar till samverkan mellan olika yrkesgrupper inom medicin och tandvård för att identifiera och bekämpa riskbeteenden som ger övervikt/karies och rekommenderar avslutningsvis fortsatt noggrann munvård.

Det är viktigt för alla att regelbundet gå till sin tandläkare för att ha koll på läget. Speciellt viktigt är det för gruppen överviktiga som överkonsumerar sockerhaltiga livsmedel. De behöver extra tillsyn för att tandvården ska kunna åtgärda defekter innan de blir stora, liksom för att kunna påverka deras skadliga beteenden. Dessa riskpatienter behöver dessutom ett extra fluortillskott utöver den dagliga borstningen med fluortandkräm för att stärka tänderna.

Calle Hagman, tandläkare

Är du nyfiken på möjligheten till ett nytt leende? Calle Hagman har lång erfarenhet av estetisk och annan tandvård.

1 svara
  1. URL
    URL says:

    I completely agree with you about this matter. Good post. Already bookmarked for future reference. 595707

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *