Rundresa i munnen med kompetent guide

Bokomslag till professor Björn Klinges bok Munnen. Tänder, kropp och själ

Foto:www.kiup.se

Under rubriken ”Rundresa i munnen med kompetent guide” anmäldes i veckan tandvårdsprofessor Björn Klinges bok Munnen. Tänder, kropp och själ i Läkartidningen.

Recensenten konstaterar inledningsvis att Björn Klinge skrivit en både populärvetenskaplig och lättillgänglig bok, en bok som också har djup och dessutom innehåller en hel del kuriosa. Illustrationerna får också beröm; snygga och pedagogiska.   

Björn Klinge lägger bokens tonvikt vid den diagnos som tagit över tätplatsen i tandsjukdomarnas elitserie, tandlossning. Fyra av tio svenskar över 50 års ålder lider av tandlossning. Författaren beskriver tandfickor och inflammationsprocesser och betonar den hantverksmässiga rengöringen och hygienen snarare än antibiotika och desinfektionsmedel för att få bukt med bakterierna och det inflammerade tandköttet.   

Bokens sista del handlar om munnen som en del av kroppen. Björn Klinge påminner om den behandlingsfilosofi som rådde ett par mansåldrar tillbaka, då man trodde att trasiga tänder och en osanerad mun var grunden till en rad kroniska sjukdomar, den så kallade fokalinfektionsteorin. För att försöka lindra eller bota exempelvis ledgångsreumatism drog man ut patientens alla tänder. Dessa tankegångar är nu på väg tillbaka i delvis annan vetenskaplig skepnad.   

Avslutningsvis ger Björn Klinge ett antal goda munhygieniska råd, bland annat om dålig andedräkt.   

Att Munnen. Tänder, kropp och själ nu anmäls i positiva ordalag på en helsida i Läkartidningen är mycket glädjande för mig som tandläkare. Det tolkar jag som ett hoppfullt tecken på att mantrat ”munnen är en del av kroppen” börjar bli en etablerad sanning bland Läkarförbundets medlemmar.   

Men varför tog recensionen så lång tid, Läkartidningen? Själv anmälde jag Klinges bok för ett halvår sedan på denna blogg. Men så är jag också som privatpraktiserande tandläkare allergisk mot långa väntetider.   

Calle Hagman, tandläkare   

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *