Rött vin

10 myter om tandvård på nätet

Rött vinSom jag skrev i början av veckan här på bloggen, cirkulerar det mycket myter om tandvård på nätet. Det som fick mig att ”se rött” var en rapport om att rödvin skulle stärka tandhälsan. Efter det satte jag mig ned framför datorn och surfade runt. Jag fann många bra tips, men också strunt som detta. Håll till godo!

Myt: Du kan strunta i fluorsköljning. Fluor är farligt att få i sig och överfluorering skadar tänderna.

–  Vid sköljning med fluor inlagras fluorjoner i emaljen som remineraliseras och stärks och därefter ”tål” mer syraattacker från bakterierna i munnen. Om man sedan spottar ut fluorlösningen får man inte in någon fluor i kroppen för övrigt.

Myt: Läsk är i stort sett riskfritt, bara det inte är Coca-Cola. Alla andra läsk,  sport- och energidrycker samt juice är riskfria att dricka, såvida man borstar tänderna.

– Alla söta drycker är farliga för tänderna eftersom de ger näring åt de syrabildande bakterierna, som ger karies i tänderna. Coca-Cola och juice är ännu lite farligare för tänderna, eftersom de är sura i sig själv och därmed kan lösa upp tänderna ytterligare. Det som är farligast i all läsk och juice är sockerinnehållet, allra mest om man dricker lite då och då, så  att det blir många syraattacker mot tänderna per dag.

Myt: Har man ingen tandkräm, kan man skölja munnen med Två shot glas med alkoholalkohol. Det dödar karies och andra bakterier i munnen.

–  Ren medicinsk sprit har en desinficerande effekt men inte den alkohol som är avsedd att drickas bl.a. för att den innehåller socker som tvärtom ger näring till bakterierna i munnen.

Myt: Man kan bleka tänderna gratis med gratisprover som man får på vissa hemsidor. Beställ två olika, mixa dem så får du en stark blandning, helt gratis.

–  Jag vet inte hur man får tag i gratisprover med tandblekningsmedel men om det nu går så lär väl knappast effekten bli bättre om man blandar olika preparat. Den blekande effekten på tänderna beror på koncentrationen av väteperoxid eller karbamidperoxid.

SkurmedelMyt: Tandblekningsmedel är bara dyrt. Det går lika bra att gnida in tänderna med bakpulver, Vim eller Ajax skurmedel.

– Vid blekning drar man ut missfärgningar som fastnat i emaljen genom oxidering. En länge beprövad och helt ofarlig process. Att försöka bleka tänderna med starka kemikalier kan verkligen stå en dyrt inte minst om tandköttet tar skada av de fettlösande kemikalierna.

Myt: Rött vin skall man akta sig för, men vitt vin är riskfritt för tänderna.

– Allt vin innehåller en del socker varför det utöver andra skadande effekter samt ger mer karies om det dricks ofta vid sidan av måltiderna.

Myt: När man bleker tänderna, rensas bakterier bort så att tänder blir starkare, hälsosammare och friskare. Ju vitare tänder, ju friskare tänder.

–  Det är ämnen som lagrats in i emaljen som dras ur vid blekning . Blekningen har ingen bakteriedödande effekt.

Myt: Tandkräm är bara gjort för att tjäna pengar, det finns örtpreparat som är lika bra. Tandborste med tandkräm

–  De som tillverkar tandkräm tjänar säkert pengar på det. Men den viktigaste effekten av att borsta tänderna med tandkräm är att tandkrämen innehåller fluor som därmed tillförs tänderna några gånger per dag, varvid tänderna stärks. Sen hjälper tandkrämen också till att göra tänderna rena och ger en friskare andedräkt.

Myt: Om man inte äter godis, kakor, eller dricker läsk, eller röker så jag behöver man inte borsta tänderna!

–  Om man inte äter söta saker så ofta så är det bra men tyvärr innehåller nästan all svensk mat socker.  Det leder till att bakterier växer på tänderna även utan godis. Därför bör man ändå borsta tänderna morgon och kväll  –  inte minst för att få ett extra fluortillskott.

Myt: Min farfar hade aldrig hål i tänderna, min farsa bara en gång. Så jag har starka tänder i generna.

– Tändernas kvalitet kan variera, men det viktigaste man kan ärva under uppväxten är goda matvanor. Om man småäter mellan måltiderna så hjälper det inte hur starka eller  felfria tänder ens föräldrar haft. Att de sluppit hål i tänderna beror mest på att man inte hade de dåliga sockerrika matvanorna förr, som vi lagt oss till med i Sverige de senaste 50 åren.

Och som jag sa förra gången: Vi missunnar ingen ett glas rött till kvällen, tvärtom! Men innan vi vet mer om rödvin och tandhälsa, investera för säkerhets skull i tandkräm, tandborstar och återkommande tandläkarbesök för munnens hållbara hälsa och skönhet.

Calle Hagman, tandläkare

P.S. Känner ni någon som dricker väldigt mycket rödvin, hänvisa gärna vederbörande till mig för en gratis konsultation. D.S.

Till sidan NewsmaxHealth: Red Wine Fights Tooth Decay

4 Kommentarer
 1. admin
  admin says:

  Nu skriver inte jag om ren destillerad alkohol utan om vin och sprit som säljs på vårt Systembolag Den innehåller många olika kolhydrater( sockerarter), vilka kan omvandlas till för tänderna farliga syror i munnen /Calle Hagman

 2. Andreas
  Andreas says:

  Jag funderade just på detta med starksprit, t.ex Whisky. Som jag förstått det så innehåller inte dessa kolhydrater. Eftersom man inte sveper hela glas, utan smuttar på dem under en ganska lång stund, är det någon risk för tänderna? (jag blandar inte dryckerna med något annat, utan dricker dem rent)

 3. admin
  admin says:

  Hej Andreas
  Det är kolhydraterna som ”används” av bakterierna i munnen då det bildas syra som fräter hål på tänderna så rent teoretiskt så stämmer ditt resonemang om det inte finns några kolhydrater alls. Anars är sättet du dricker på ( att ta en mun då och då) det sämsta sättet att dricka på om en dryck innehåller socker, eftersom det blir många stunder med syra på tänderna. Tyvärr dricker de flesta inte heller starksprit helt bar utan blandar ofta i läsk eller juice och då fräter det definitivt

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *