Biofilm – med lyckligt slut

Publik i biograf i väntan på en biofilm

Foto:Diane Miller/sxc.hu

I dagligt tal betyder ”film” och ”biofilm” rörliga bilder för nöje, spänning eller information, hemma i TV-soffan eller på biograf på sta’n. Men hos tandläkaren och tandhygienisten har orden en helt annan betydelse.

Biofilm – en hinna av farliga bakterier

Mer än 60 procent av alla infektioner som drabbar oss människor orsakas av bakterier som växer på ytan av kroppens organ eller på ytan av implantat, sammangaddade till en tunn hinna eller film, på fackspråk mikrobiell biofilm. En biofilm är en anhopning eller sammangyttring (”kluster”) av mikroorganismer, exempelvis bakterier, som gemensamt bildar en vidhäftande yta. Karies och tandlossning hör till de vanligaste och mest kostsamma infektionerna som orsakas av sådana bakterier.

Smarta bakterier

Bakterier som bildar en biofilm – vanligen stafylokocker, streptokocker, enterokocker och pseudomonas – är smarta. De kan signalera mellan varandra för att utbyta information om tillväxthastighet och tillgång på näring. De är också mera motståndskraftiga mot antibiotika än motsvarande bakterier som växer i näringslösningar på forskningslaboratorier. Biofilm kan orsaka kroniska infektioner såsom plack, inflammation/infektion i hjärtats klaffar, cystisk fibros och njursten.

Som ett samhälle

En etablerad biofilm kan liknas vid ett samhälle där invånarna (bakterierna) hjälper varandra att bryta ner och utvinna energi ur salivmolekyler. Mikrofloran i munnens biofilm är mycket komplex. Hittills har mer än 500 olika arter identifierats. Floran är förvånansvärt stabil, trots all stress den utsätts för; tandborstning, munsköljning, förändringar i hormonnivåer och salivflöde.

Hur stoppa filmen?

Hur får man då bryta upp bakteriehinnan och få stopp på filmen? Det är din tandläkare och tandhygienist utbildade för att klara av. Så för att filmen ska få ett Happy end för dig som tandvårdspatient krävs att du regelbundet kollar din tandhälsa.

Till detta återkommer vi i ett kommande inlägg.

Calle Hagman, tandläkare


Källor:

1. J.W. Costerton et al. Bacterial biofilms: A common cause of persistent infections.

Science 1999, 284: 1318-22.

2. Nordisk Nutriton 3/2009.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *