Mun-tert 1 april skämt kan snart vara verklighet

logotype för Ystads Allehanda

uttdrag ur Ystad Allehandas intervju med en påhittad tandläkare vid namn Roger Gadd

På Ystads Allehandas hemsida möttes läsare den 1 april av beskedet att en tandläkare i staden hittat ett sätt att undersöka folk online. Genom att skicka bilder digitalt och att filma sig i munnen med webbkamera kunde patienterna  lika gärna stanna hemma.Tidningen erkände dagen efter att denna historia var tänkt att spela ett spratt.

Lång historia

Man fotograferar sig själv

Foto:Mustafa-Pişirici/sxc.hu

Aprilskämten går långt tillbaka i tiden. Under Romarrikets första tid började det nya året den 25 mars och första april var oktaven, det vill säga den åttonde dagen, då festligheterna kulminerade och avslutades. När tidpunkten år 153 f. Kr. flyttades till första januari var det många som struntade i den nya tideräkningen och fortsatte fira nyår i april. Ofta skämtade man då med dessa personer och senare blev det tradition att utsätta någon för skämt den första april. Detta är en trolig förklaring till seden.

Skämt igår – allvar i dag

Låt oss för ett ögonblick leka med tanken att någon svensk tidning år 1911 lanserat ett första aprilskämt om att hål i tänderna hos skolbarn en vacker dag är eliminerade. Eller att någon uppfunnit en bärbar telefon, stor som ett cigarettpaket, som kan sända och ta emot samtal och textmeddelanden – trådlöst! Eller att man snart inte behöver äga Nordisk Familjebok eller Bondepraktikan; all världens kunskap finns samlad i telefonen. Tidningen skulle ha fått sina läsare att skratta gott. ”Varifrån får dessa murvlar alla sina galna idéer?!”

Vem vet – Ystads Allehandas vision blir kanske verklighet en dag. Till dess är det business as usual. Tandbiss-niss!

Calle Hagman, tandläkare

Är du nyfiken på möjligheten till ett nytt leende? Calle Hagman har lång erfarenhet av estetisk och annan tandvård.

Kontakt:

Källbäcksrydsgatan 11A
507 31 Brämhult Mobil: 0705 28 33 11

E-post:
Tandläkare Calle Hagman

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *