Tandlossning: Rökning förbjuden i varannan amerikansk delstat

Dödskalle med flera saknade tänder röker en cigarett

”Sedan jag tappade tänderna går det faktikskt lättare att dra in röken”

Varannan av USA: s stater har nu antagit lagar om rökförbud på privata arbetsplatser, restauranger och barer. Det är staterna i norra USA som gått i spetsen. Nere i Södern släpar man fortfarande efter.

Uppgifterna är hämtade från en färsk rapport från USA: s arbetsmiljöverk Centers for Disease Control and Prevention, meddelar nyhetsbyrån Reuters den 22 april. Forskarna säger att anti-röktrenden är stark; år 2020 beräknas hela nationen ha 100 procent rökfria arbetsplatser och restaurangmiljöer. Men rökförbud saknas i sju stater, vilket innebär att 88 miljoner amerikaner ännu är utsatta för passiv rökning.Enligt CDC förorsakar passiv rökning 46 000 dödsfall i hjärt-kärlsjukdomar och 3 400 i lungcancer årligen bland USA: s vuxna.

Tandlossning och hjärtbesvär

Rökning som orsak till tandlossning har jag ofta informerat om. Låt mig i stället peka på ett annat samband, som man kanske inte tänker på i första hand. När en tand börjar lossna har sjukdomen (parodontit) fortskridit så långt att prognosen för tanden är dålig. Men vad värre är – bakterier från tanden och de omgivande inflammerade vävnaderna kan skada hjärtat. Bakterierna når hjärtat via blodsystemet; munnen är en del av kroppen.

 

Rökfrihet och hela tänder olympiska grenar!

Här ett förslag till Internationella Olympiska Kommittén: Byt ut några av de mera knäppa tävlingsgrenarna, som exempelvis tresteg, lerduveskytte och viss brottning, mot meningsfulla hälsofrämjande ideal som har relevans i vår tid. Gör rökfrihet till en olympisk gren! Låt nationerna tävla vem som snabbast kan få medborgarna att fimpa under fyraårsperioden mellan Olympiaderna. (Världens skarpaste räknenissar får skapa ett rättvist regelverk.) Sverige har här en rejäl medaljchans, även om vi tyvärr ligger dåligt till grenen Rökfria 14 – 18 åringar. Men det går att ändra på med den rätta olympiska tävlingsandan.

Den Olympiska Fimpen

Byt ut den Olympiska facklan mot en fimpad cigarett i jätteformat och låt den turnera runt i världen och påminna befolkningarna om att de själva kan påverka sin hälsa genom en livsstil som eliminerar självförvållade sjukdomar. En annan gren där Sverige ligger i den internationella toppen är hela tänder. Få nationer slår oss i grenen kariesbekämpning. Också detta är ett lämpligt tävlingsmoment att infoga i det olympiska programmet. Rökfria och kariesfria – nog adderar dessa ideal en extra dimension till vår nationalsång Du Gamla Du Fria …

Vårhälsningar!

Calle Hagman, tandläkare

Är du nyfiken på möjligheten till ett nytt leende? Calle Hagman har lång erfarenhet av estetisk och annan tandvård.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *