I Ryssland ler man inte som i väst

Vladimir Putin, premiärminister i Ryssland

Foto: www.kremlin.ru

Rysslands premiärminister Putin har besökt Sverige. Efter sin audiens med Kungen mötte han statsminister Fredrik Reinfeldt. På agendan stod överläggningar om de bilaterala relationerna mellan Sverige och Ryssland, följderna av den ekonomiska krisen, regionala frågor samt EU:s samarbete med Ryssland.

Vladimir Putin är knappast en sprallig muntergök. Tvärtom uppträder han mycket sammanbitet och bestämt. Han ler sällan eller aldrig. I det avseendet är han en typisk representant för sitt folk. Ryssar drar nämligen ogärna på munnen.

Det ryska leendet kartlagt

Professor I.A. Sternin vid universitetet i Voronezh, en stad i sydvästra Ryssland, har kartlagt ryssarnas sätt (läs: obenägenhet) att le och kommit fram till en lista på 14 punkter där ryssar skiljer sig från västländernas befolkningar.

Sternin menar att det handlar om nationella traditioner som man inte ändrar i en handvändning. Här är några av särdragen ur professor I.A. Sternins undersökning:

  • Ryssar ler inte av artighet. De kan inte förstå varför västerlänningar ler i tid och otid.
  • Ryssar ler inte mot främlingar. Försäljningspersonal ler t.ex. inte åt kunder som kommer in i butiken.
  • Ryska tullare som granskar passen ler inte tillbaka. Ryska fotgängare som får ett leende av en turist, ler heller inte tillbaka.
  • De misstänker att en leende främling ser att något är i oordning; håret eller kläderna. För vad skulle annars anledningen till ”munterheten” vara?!
  • Ryssar ler inte mot små barn eller husdjur.
  • Ryssar ler inte under arbete eller vid andra viktiga sysslor.

Skrattade två gånger i livet

När jag själv läste detta kom jag att tänka på den tyske militären greve Helmuth Karl Bernhard von Moltke. Enligt en spridd sägen – som dock inte kunnat styrkas –  sägs han bara ha skrattat eller lett två gånger i hela sitt liv. Första gången när hans svärmor dog, andra gången när han såg Vaxholms fästning, som skulle försvara Sverige mot just ryssarna.

Vladmir Putin ler sällan

Foto:www.kremlin.ru

Men tillbaka till ryssarna! Som svensk tandläkare som specialiserat mig på att skapa vackra leenden undrar man naturligtvis när ryssarna verkligen ler. Enligt I.A. Sternin ler ryssar uppriktigt och varmt mot människor de känner och respekterar – och först när de känner stark sympati och närhet. Det förklarar varför man inte ler mot främlingar.

Lär av kineser

Hur kan då ryssarna fås att tina upp? Genom affärskontakter med västvärlden kommer ryssarna så småningom till insikt om leendets värde. För som ett kinesiskt talesätt lyder: ”Kan du inte le kan du inte göra bra affärer.”

Calle Hagman, tandläkare

Källa (I.A. Sternin): Why do Russians smile so seldom?

Är du nyfiken på möjligheten till ett nytt leende? Calle Hagman har lång erfarenhet av estetisk och annan tandvård

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *