Östrogen – gåtfullt hormon som skyddar mot tandlossning

Två äldre kvinnor vid stranden

Östrogen är kanske mest känt som ”det kvinnliga könshormonet”. Östrogen tar kvinnan in i könsmognaden. Senare i livet när östrogenet avtar infaller klimakteriet. Östrogen har även en roll i att skydda tänderna.

Lundafysiologen professor Bengt-Olof Nilsson framträdde nyligen på webbsidan Aktuellt om vetenskap & hälsa och berättade om sin forskning. Där säger han bland annat så här:

”Under den del av livet då kvinnor har menstruation och ägglossning produceras östrogen som anses skydda mot såväl hjärt- och kärlsjukdom som tandlossning. Celler i blodkärl och tandkött har receptorer för östrogen, men vi vet inte hur östrogen utövar sin skyddande funktion” .

Inflammation boven i dramat

Både tandlossning och hjärt- och kärlsjukdomar kännetecknas av en inflammation som innebär att t.ex. bakterier drar till sig vita blodkroppar och andra celler i immunförsvaret. Inflammationen är en skyddsfunktion i det korta perspektivet, men om inflammationen kvarstår sätter den igång processer som kan skada organen. Inflammationen kan leda till att blodkärlen täpps till samt att fibrerna och benet – som håller fast tänderna i käken – bryts ned. En möjlig förklaring till östrogens skyddande effekt är att det minskar inflammation, tror Bengt-Olof Nilsson.

Bättre kunskaper

Bengt-Olof Nilsson menar att djupare kunskaper behövs för att begripa hur bland annat hur östrogenet påverkar normala och friska celler.

Gamla behandlingsmetoder tills vidare

Tandlossning är en veritabel folksjukdom och som tandläkare ser jag förhoppningsfullt fram mot nya behandlingsmöjligheter – hormonella eller andra. Tills dessa metoder är verklighet får vi angripa sjukdomen med de vapen som står oss till buds; god munhygien, regelbundna besök hos tandläkare och tandhygienist samt  inte minst sluta rö … ja, ni vet säkert vad jag menar.

Calle Hagman, tandläkare, Borås

Aktuellt om vetenskap & hälsa är en gemensam webbplats för Skånes universitetssjukhus, Labmedicin Skåne och Psykiatri Skåne vid Region Skåne samt Medicinska fakulteten vid Lunds universitet.

Är du nyfiken på möjligheten till ett nytt leende? Calle Hagman har lång erfarenhet av estetisk och annan tandvård

Kontakt:

Källbäcksrydsgatan 11A
507 31 Brämhult Mobil: 0705 28 33 11

E-post:
Tandläkare Calle Hagman

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *