Sir James botade tsarens tandvärk med jod

Drottning Victoria var drottning av Storbritannien och Irland 1837–1901 samt kejsarinna av Indien 1877–1901.

Drottning Viktoria, drottning av Storbritannien

Drottning Viktoria regerade i sextiotre år över ett imperium ”där solen aldrig gick ner”. Hon bar titeln drottning av  Storbritannien och Irland samt kejsarinna av Indien. Egen livläkare-tandläkare var en självklarhet.

Nickolaj II var den siste tsaren av Ryssland

Nikolaj II – Rysslands siste Tsar

Drottning Viktoria, som regerade 1837–1901, hade givetvis en personlig läkare, Sir James Reid. Han fick även rycka in som tandläkare vid de många tandproblem som drottningen ständigt drogs med. De lösgommar som hon låtit tillverka passade dåligt och Sir James tillkallades med jämna mellanrum för att justera dem.

Ryske tsaren på besök

I september 1896 inbjöds den ryske tsaren och hans familj till slottet Balmoral. Inbjudan var helt och hållet ett politiskt schackdrag av premiärministern Lord Salisbury, som ville ha ryssarnas stöd för brittiska ansträngningar i Sudan. Den 30 september blev Sir James Reid kallad till tsar Nikolaj II som visade sig ha en öm svullnad i ena ansiktshalvan orsakad av en inflammerad och infekterad kindtand – eller vad som var kvar av den.

Jodtinktur

Sir James applicerade jodtinktur på tanden och instruerade tsaren att frekvent badda gommen och den onda tanden med jod. Påföljande morgon var tsaren avsevärt bättre; den besvärande svullnaden hade lagt sig. Vid sin avfärd förärade tsaren Sir James Reid ett cigarettskrin prytt med det ryska imperiets emblem i guld och diamanter som ett tack för hans benägna hjälp.

Attentat i Sverige

Tsar Nikolaj II mördades i samband med Ryska revolutionen som gjorde Ryssland till republik. Dessförinnan hann han besöka Stockholm 1909, där han blev föremål för ett misslyckat mordförsök, det s.k. Wångska attentatet. Så tandvärk var ett av tsarens mindre problem.

Moderna behandlingar

Jod är idag ute som tandvårdsmedel. Det finns numera ett avsevärt effektivare medel som ser till att ett förfall liknande det som drabbade tsaren aldrig sker. Medlet är receptfritt och heter Regelbundna Tandläkarbesök, där eventuella skador på tänder och mjukvävnader upptäcks då de är små, så man kan åtgärda dem innan de ger allvarligare skador.

Calle Hagman, tandläkare

Är du nyfiken på möjligheten till ett nytt leende? Calle Hagman har lång erfarenhet av estetisk och annan tandvård

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *