Ta det försiktigt med sockerhaltiga och sura sportdrycker!

Flicka dricker sportdryck som kan skada tänderna

Sitter du också och tittar på ishockey-VM? Själv är jag ingen större fan, men kan inte låta bli att slänga en blick då och då.

Förr var ishockey en verkligt krävande sport för tandhälsan. Det har i viss mån blivit bättre med tandskydd och annat. I USA anses faktiskt basketboll framkalla fler tandskador än ishockey. Men det finns en annan bov för tandhälsan som spelarna åsamkar sig själva på bänken och i spelarbåset.

Sockerhaltiga drycker ger snabbt energi

Jag pratar alltså om sport- och energidrycker. I hockey och inom andra sporter slörpar man i sig litervis  i båsen och vid sidan om planen.  Dessa drycker tillkom för att hjälpa elitidrottare att nå bättre resultat genom vätsketillförsel och energitillskott. Men det är många vanliga motionärer som gillar en ”sportig” livsstil och tar efter sina hjältar som de ser i TV-rutan.

Olympiaden i Sydney startade trend

Just nu är tandläkarna i Australien bekymrade över dessa sportdrycker. Det som oroar de australienska tandläkarna är att flertalet av dessa drycker innehåller stora doser socker.  Ju mer socker desto farligare är dryckerna för tänderna. Tandskador av sockerhaltiga sport- och energidrycker har ökat i Australien sedan Olympiska Spelen hölls i Sydney 2000. Idrottsutövare och andra som konsumerar dessa drycker rutinmässigt har utvecklat omfattande, ibland oåterkalleliga, tandskador. I Australien funderar man nu på hur dessa drycker kan modifieras eller hur konsumtionsmönstret kan ändras för att skador på tänderna kan elimineras.

Intet nytt under solen

Problemet med sockerhaltiga och sura sportdrycker är varken nytt eller okänt. Så här säger exempelvis docent Anette Oliveby, universitetslektor vid Karolinska Institutet, verksam på Tandläkarhögskolan i Huddinge.

– Det var rätt länge sedan vi uppmärksammade allmänheten på att kombinationen mycket socker och lågt pH ger risk för både karies och frätskador.

Därför vill jag gärna ge ett tips på hur man undviker sportdryckernas risker. Det är ett säkert och kostnadseffektivt tips. Det kan användas av hockeyspelare i Sverige och på löpare Down Under:

Istället för sportdryck, drick vanligt vatten!

Calle Hagman, tandläkare

Källa: Dentistry Today, ”Dentists Express Concerns with Sports Drinks

Är du nyfiken på möjligheten till ett nytt leende? Calle Hagman har lång erfarenhet av estetisk och annan tandvård

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *