Calles Blogg gör uppehåll till augusti

Blommor och fjärillar

Kära Bloggare! Vi går snart in i månaden juli då stora delar av Sverige tar semester. Även jag kastar allt lystnare blickar mot hängmattan, sommardeckaren och den isade (sockerfria!) lemonaden.

Men innan vi släpper ut er på grönbete följer här lite snobbigt vetande att ha till hands inför sommarens alla trädgårdsfester.

Månaden juli – Julius Caesar

Månaden juli har fått sitt namn av Gaius Julius Caesar, romersk militär och statsman. Han stod i centrum när den romerska republiken omformades till det romerska kejsardömet. Hans namn har gett upphov till ordet kejsare, kaiser och tsar och liknande motsvarigheter på en rad språk, liksom alltså till månaden juli. Tillsammans med Kleopatra fick Caesar sonen Caesarion Ptolemaios.
Giulio-cesare-enhanced 1-800x1450

Brutalt mördad

Caesar mördades brutalt år 44 f. Kr. vid Pompejus teater i Rom. Han fick motta 23 dolkstygn av de sammansvurna fienderna, bland vilka hans förtrogne Marcus Brutus befann sig. ”Även du min Brutus”, lär Julius Caesar bittert ha konstaterat innan han dog. Yttrandet ”Et tu Brute?” har efter William Shakespeares drama Julius Caesar blivit en populär fras för att beskriva förräderi.

Tandvård i Rom

När vi ändå är i Romerska riket, låt oss se hur man hade det med tandvården.Romarna insåg betydelsen av tandhygien. Romare i högre samhällsställning hade särskilda slavar som skötte tandvården. En viss tid varje dag gick ”tandpetarslaven” igång. Med små trästickor rensade slaven familje medlemmarnas munnar. Munvattnet som man sedan sköljde munnen med hade tillverkats av daggmaskar som doppade i ättika. Jodå, visst blekte romarna sina tänder. Vi ska dock bespara läsarna en djupare beskrivning av metoden. Låt oss bara kort nämna att blekningen skedde med en viss kroppsvätska, rik på ammoniak. Visst har tandvården gått framåt på 2 000 år!

En riktigt Skön, Vitaliserande och Leende Sommar 2011 önskas!

Calle Hagman
Tandläkare, Brämhult

Är du nyfiken på möjligheten till ett nytt leende? Calle Hagman har lång erfarenhet av estetisk och annan tandvård

Kontakt:

Källbäcksrydsgatan 11A
507 31 Brämhult Mobil: 0705 28 33 11

E-post:
Tandläkare Calle Hagman

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *