Gärna tandblekning men låt tandläkare utföra jobbet!

Patient före tandblekning i närbild

FÖRE

Patient efter tandblekning

EFTER

Experter i England och Sverige är överens: Regelverket för tandblekning bör stramas upp! Tandvårdsmyndigheten i England, The General Dental Council, GDC, anser att tandblekning är en åtgärd som endast ska utföras av tandläkare.

I England har myndigheten har fått in klagomål från allmänheten på tandblekningar utförda av icke kvalificerade personer som helt saknar dentala kunskaper. Varför har vi inte den diskussionen i Sverige, frågar jag mig. Problemen är de samma här.

8 av 10 vill se en skärpning

Generaldirektören för GDC, Evlynne Gilvarry säger till radiokanalen ”BBC Radio 5 live Breakfast” att hundratals klagomål på undermålig tandblekning har kommit in till myndigheten under de senaste åren.  En enkät som radiokanalen gjort bland 1 021 lyssnare avslöjar att 8 av 10 ville se en skärpning i kraven på tandblekning. De ville att proceduren endast ska få utföras av ”a registered, trained and qualified dental professional.”

Tandblekning inte utan risker

Övertandläkare Kerstin Wennerholm-Björck vid Institutionen för odontologi på Göteborgs Universitet uttalade sig nyligen i DN om tandblekning.  Kerstin Wennerholm-Björck avråder bestämt från tandblekning utan föregående undersökning av tandläkare. Hon tar avstånd från att använda de billiga skenor med blekmedel man kan köpa på nätet. Jag citerar:

”Det viktigaste är att man gör en ordentlig undersökning, så att man inte har dåliga fyllningar, erosionsskador, sprickor och så vidare. Annars är det risk att man kan få isningar i tänderna.”

Respekt för fackkunskap

Jag håller med om att en skärpning behövs. Det kan vara direkt skadligt att bleka tänderna om man inte först undersökt dem hos tandläkare före och åtgärdat eventuella kariesangrepp och infektioner i tandköttet.  Personer utan professionell utbildning inom tandvård, personer utan de mest basala insikter om tandemaljens kemi och fysik, riskerar att göra mera skada än nytta.

Bilskadan fixar man på bilverkstaden, hjärtbesvären hos kardiologen och tänderna hos tandläkaren. Eller som det gamla ordspråket lyder:

”När var och en sin syssla sköter, det går oss väl evad oss möter”.

Calle Hagman, tandläkare

Är du nyfiken på möjligheten till ett nytt leende? Calle Hagman har lång erfarenhet av estetisk och annan tandvård

Kontakt:

Källbäcksrydsgatan 11A
507 31 Brämhult Mobil: 0705 28 33 11

E-post:
Tandläkare Calle Hagman

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *