Kampen mot bakterier

Gurkor

På kort tid har ett stort antal tyskar insjuknat i svåra infektioner. Svenskar som besökt Tyskland har också drabbats. Flera dödsfall har rapporterats. Boven i dramat är synnerligen aggressiva bakterier.

Det första svenska dödsfallet i Ehec-infektion inträffade här i Borås, en djupt beklaglig och tragisk händelse.Man kan bara innerligt hoppas att forskarna snarast lokaliserar smittkällan och hittar effektiva motmedel. Ehec är förkortning av Enterohemorragisk Escherichia coli, ungefär Magblödningsframkallande E-kolibakterier. Förvåningen är stor att utbrottet skett i Tyskland, där livsmedelskontrollen är rigorös. Man tror att smittkällan är importerade spanska grönsaker.

Munbakterier

Utbrottet visar att människans inte på långa vägar avgått med seger i kampen mot bakterier. Tvärtom kommer vi att lida fler förluster framöver, inte minst sedan penicillin blir allt mer verkningslöst samtidigt som världens läkemedelsindustrier slutat forska efter nya antibiotika. Olönsamt, anser de. Men på ett område har kampen mot bakterierna varit framgångsrik; i munnen. Jämfört med situationen för 100 år sedan har svenskarnas tänder genomgått en enorm förbättring. Vi kan dock inte vila på lagrarna; kampen måste fortsätta dagligen.

Enkla medel

Bakterier som invaderar tänder och tandkött kan bekämpas med enkla medel:

  1. Borsta tänderna minst två gånger om dagen med fluortandkräm
  2. Använd tandpetare och mellantandborstar som komplement.
  3. Sluta röka.
  4. Stimulera salivproduktionen. Apoteket har bra, sockerfria medel.

Besök regelbundet tandhygienist och tandläkare. Ju tidigare ett bakterieangrepp upptäcks och åtgärdas, desto mindre skadeverkningar. Jag är den förste att medge att detta budskap kan verka tjatigt. Men i mitt uppdrag som tandläkare ingår att upplysa och ge råd om självhjälp. Det är sedan upp till dig som ansvarig för din egen hälsa att ta till dig råden och agera.

Calle Hagman, tandläkare

Är du nyfiken på möjligheten till ett nytt leende? Calle Hagman har lång erfarenhet av estetisk och annan tandvård

Kontakt:

Källbäcksrydsgatan 11A
507 31 Brämhult Mobil: 0705 28 33 11

E-post:
Tandläkare Calle Hagman

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *