Munnen är kroppens spegel

Flicka speglar sig och betraktar sin tänder

Foto: Julia Freeman-Woolpert

Är hål i tänderna och blödningar i tandköttet tidiga tecken på att andra sjukdomar är på gång? Den frågan ställer Dr. Philippe P. Hujoel, forskare vid University of Washington School of Dentistry in Seattle, USA. Han ser socker och stärkelserik föda som den gemensamma orsaken till såväl karies som åldersdiabetes, hjärt-kärlsjukdomar och andra kroniska hälsoproblem.

Doktor Hujoel konstaterar att socker har ersatt fett i många light-produkter, något som lett till överkonsumtion av sockerrika livsmedel.

– Tänderna slår larm mycket tidigt. Tecken på sockrets påverkan på tänderna kan noteras efter mycket kort tid jämfört med den tid det tar att systemsjukdomarna etablerar sig, säger Dr Hujoel.

Dr. Hujoel efterlyser forskning som ger besked på om föda som är bra för tänderna också är bra för den generella hälsan. Han ställer frågan i Journal of Dental Research, juni 2009.

Om svaret på den frågan är ja, då kan tändernas ohälsa bli en väckarklocka för en omläggning av patientens matvanor. Tillståndet i munnen kan kanske även öka vår förståelse för andra systemsjukdomar som exempelvis Alzheimers sjukdom.”

Yvonne Ryding

Dr. Hujoel får medhåll från oväntat håll. Så här klokt skriver Yvonne Ryding, svensk fotomodell och vinnare av titlarna Sveriges Lucia 1983, Fröken Sverige och Miss Universum 1984, på sin hemsida:

”Själens spegel är ögonen, säger man och munnen är kroppens spegel.

Läste en notis gällande munhygien som jag tycker är intressant.

En frisk tandköttsficka (utrymmet runt tanden) rymmer ca tusen bakterier. Men den som har risk för tandlossning och inflammerat tandkött, kan ha fickor som gömmer hundra miljoner bakterier. De riskerar att strömma ut i blodcirkulationen och på så sätt orsaka de allvarliga folksjukdomarna.

Det är därför jag kör med tandtråd som en galning varje kväll. Det ger faktiskt resultat, och jag känner mig renare i munnen. Det här är något som jag märkt har blivit mer och mer viktigt för mig. Jag tycker det fastnar mat i tänderna mycket lättare nu för tiden, mot när man var yngre. 

I de yngre åren går mycket av sig själv. Men det är då det gäller att utveckla goda vanor för sin munhygien. För när vi blir äldre blir slemhinnorna tunnare och salivproduktionen minskar. Därför är det också bra att välja mat som ger tuggmotstånd, för det stimulerar utsöndringen av saliv. Tugga mycket! Och undvik förstås raffinerat socker, som inte bra.”

Livsstilsomläggning

Det som Dr. Hujoel beskriver kommer inte som en överraskning. Vi vet sedan gammalt att tillståndet i munnen speglar den allmänna hälsan. Liksom att en osund mun kan försämra den allmänna hälsan. Sockrets och stärkelsens roll i utvecklingen av sjukdomsframkallande övervikt och fetma är klarlagd. Reducerat intag av läsk, öl, godis och konditorivaror är till nytta för såväl tandhälsan som för ”bilringarna” runt livremmen. Regelbundna besök hos tandläkare och tandhygienist gynnar därför inte bara tändernas och munnens hälsa. Besöken kan också bli en inspiration till livsstilsomläggning till sundare kost.

Calle Hagman, tandläkare

Tandläkare Calle Hagman
Hagmans Tandvård i Åsa


Foto:Julia Freeman-Woolpert

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *