När våra tänder fick nya uppgifter

chimpanshona med unge

Foto:Clix/sxc.hu/profile/clix

För ganska länge  sedan – forskarna höftar tiden till mellan fem och sju miljoner år tillbaka – vinkade vi farväl till våra syskon schimpanserna och började utveckla oss till människor.

Successivt skedde samtidigt en viktig förändring: våra anfäder blev under årmiljonerna av med de stora, kraftiga hörntänder som andra människoapor och även många andra djur ännu har. Ju mer intelligent vi som människor blev, desto mindre användning hade vi av tänderna som försvars- och attacksystem och som skräckinjagande vapen. När hjärnan blev större och vi blev klyftigare blev tänderna – i synnerhet hörntänderna – delvis arbetslösa och behövde omskolning.

Nytt användningsområde

Förmågan att visa tänder har dock kvarstått, men evolutionen har sett till att vi funnit ett helt nytt användningsområde för förmågan att visa våra tänder. Människan har utvecklat en komplex mimik och ett mycket raffinerat icke-verbalt sätt att kommunicera. Vi kan kommunicera och uttrycka en lång rad känslor och här spelar leendet en väldigt stor roll. Hur ofta vi ler beror på var vi bor och vilken kultur vi tillhör. Svenskar ler idag betydligt oftare än för 100 år sedan. Skälet är enkelt; vi är inte längre rädda och generade att visa ett trasigt leende med tandluckor och gula gaddar. Sådana leenden var snarare regel än undantag vid tiden för Första världskriget.

Underhåll ditt leende

leende kvinna

Ditt leende kan på sekunder öppna stängda dörrar, vända människors irritation till vänskap, krackelera likgiltighetens pansar och lösa upp kniviga situationer. Du som arbetar med sjuka, olyckliga, nedstämda, vilsna och tröttkörda människor – i vården, i butik eller med undervisning – ska vara medveten om vilken oerhörd kraft du besitter med ditt leende. Låt inte den kraften förminskas eller försvinna genom dåligt underhåll av tänderna.

  • Regelbundna besök hos tandläkare och tandhygienist
  • Daglig tandborstning med fluortandkräm
  • ”Absolutism” när det gäller ständigt småätande av sötsaker

Där har du tre goda råd för underhåll av ditt dynamiska vapen. Ditt leende. Men inte nog med det. Det finns också goda möjligheter till ett vackrare leende

Goda nyheter för dig som är missnöjd med ditt leende

För 100 år sedan var det lyx för många att få sina tänder ordentligt lagade. Tandläkarens uppgift var då ofta att ersätta de utdragna trasiga tänderna med en protes. Idag är situationen som alla vet en helt annan. Tandhälsan är överlag god i Sverige, men många människor vill även ha en vacker mun. Här kan jag som estetiskt-kosmetiskt utbildad tandläkare erbjuda ett brett smörgåsbord av tjänster. Det kan röra sig om allt från tandblekning till mera omfattande korrigeringar av tänder och bett. Kontakta mig för en undersökning och en kostnadsuppskattning. Ditt leende är en ovärderlig hjälp i relationer och karriär. Håll det tip-top!

Calle Hagman, tandläkare

Är du nyfiken på möjligheten till ett nytt leende? Calle Hagman har lång erfarenhet av estetisk och annan tandvård

Kontakt:

Källbäcksrydsgatan 11A
507 31 Brämhult Mobil: 0705 28 33 11

E-post:
Tandläkare Calle Hagman

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *