När Friedrich Gauss hade tandvärk

smed slår med slägga på städ

Foto:JerryBarocas/www.sxc.hu

Tysken Carl Friedrich Gauss (1777 -1855) anses som en av världens största matematiker. Han har lämnat bestående bidrag till vetenskapen. Och en otäck anekdot om tandvärk.

Gauss gjorde insatser, inte bara inom matematik, utan även inom nummerteori, geometri, sannolikhetsteori, geodesi, astronomi och elektromagnetism. I romanen Världens Mått av Daniel Kehlmann utgiven 2005, belyser författaren några tyska vetenskapsmän, däribland Carl Friedrich Gauss, deras liv och vedermödor. Det var en orolig tid. ”Den Lille Korpralen” Napoleon Bonaparte härjade runt och möblerade om Europas karta.

Tuff behandling

Vid ett tillfälle i sin ungdom drabbades Gauss av tandvärk.” Han gick till barberaren. Denne band fast hans händer, lovade att det inte skulle göra särskilt ont och sköt med en snabb rörelse in tången i munnen på honom.” Behandlingen var minst sagt omild. Gauss tappade för en kort stund medvetandet och vaknade igen när han kände blodsmak i munnen. ”När han gick hem måste han luta sig mot husväggar, han kände sig knäsvag och fötterna ville inte lyda honom, han var yr. Redan om några år, tänkte han, skulle det finnas läkare för sådant här också. Då skulle man få bukt med värk av det här slaget utan att nödgas dra ut varenda tand. Snart skulle inte världen vara full av tandlösa personer.”Svullnaden och smärtan i munnen gav inte med sig. Snart stod det klart för Carl Friedrich Gauss att barberaren dragit ut fel tand!

Röntgen, Xylocain och folkhemmet

Det har gått framåt sedan Gauss’tid. Ungefär 100 år senare upptäckte en annan tysk, Wilhelm Conrad Röntgen, en metod att ”se igenom” människokroppen inklusive tänderna. Ytterligare 50 år senare lanserade det svenska läkemedelsföretaget Astra ett lokalbedövningsmedel Xylocain. Men det allra viktigaste som skede var naturligtvis framväxten av en akademiskt naturvetenskapligt utbildad yrkeskår, tandläkarna, som en viktig del i ett gigantiskt folkhälsobygge. Till en början fick tandläkarna kämpa med smeder och barberare om kunderna, en kamp som dessbättre slutade med seger. Med tiden kom tandborsten, folktandvården och fluortandkrämen. Och statens stöd till tandvården ökade. Carl Friedrich Gauss skulle idag inte ha blivit misshandlad för sina tandbesvär. Sannolikt hade han över huvud taget inte haft några tandbesvär. Detta tack vare ett begrepp som inte fanns för 200 år sedan. Tandvård.

Kompetens

Utvecklingen inom modern tandvård går snabbt. Nya metoder och
material gör arbetet allt bättre och patienterna allt nöjdare. Det jag lärde under utbildningen till tandläkare har jag sedan kompletterat med regelbundna kurser utomlands och hemma. Mina medarbetare sitter också på skolbänken med jämna mellanrum.

Tandläkare Calle Hagman med personal

Utbildningar i all ära, men den kompetens som Team Calle Hagman byggt upp är snäppet mer än bara kunskap. Kompetens är ett samlingsbegrepp för vår förmåga att utföra kvalificerad tandvård genom att tillämpa kunnande, färdigheter och erfarenheter. Allt med ett varmt hjärta och ett glatt leende!

Calle Hagman, Tandläkare

Är du nyfiken på möjligheten till ett nytt leende? Calle Hagman har lång erfarenhet av estetisk och annan tandvård

Kontakt:

Källbäcksrydsgatan 11A
507 31 Brämhult Mobil: 0705 28 33 11

E-post:
Tandläkare Calle Hagman

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *