Är munnen en del av kroppen?

Kvinnor med infektioner i tandköttet löper större risk att föda prematurt- för tididgt.

Foto:Brent Allison/www.sxc.hu

Orden ”Tandtråd för fertilitet” – ”Floss for fertility” – inledde en artikel i BBC Health den 7 juli i år skriven av medicinjournalisten Michelle Roberts. Hon rapporterade från en fertilitetskonferens som hölls i Stockholm. Kan det som sker mellan tänderna i munnen verkligen påverka resten av kroppen?

Rapportens kvintessens är att kvinnor som vill bli gravida gör klokt i att kolla sina tänder. På konferensen rapporterades att kvinnor med ohälsa i munnen har svårare att bli gravida; genomsnittligen sju månader jämfört med fem för de kvinnor som har en frisk mun. Forskarna tror att den underliggande orsaken till svårigheten att bli gravid är inflammation som stör kroppens olika funktioner.

Lösa tänder dåligt tecken

Tandlossningssjukdom har redan kopplats till hjärtsjukdom, typ 2 diabetes och missfall, plus låg spermakvalitet hos män. Från Australien rapporterades att 3 500 undersökta kvinnor med tandlossningssjukdom visade sig ha förhöjda nivåer i blodet av inflammationsmarkörer.

– Detta är den första vetenskapliga rapporten som visar att dålig munhälsa kan vara en orsak till nedsatt fertilitet, fastslog professor Roger Hart, University of Western Australia.

Andra forskare vid konferensen höll med om att kvinnor som vill bli gravida bör se till att de slutar röka, upprätthåller en hälsosam vikt utöver att sköta sin munhälsa. Personligen är jag inte ett dugg förvånad över de nya fynd som rapporterades vid fertilitetskonferensen. De bekräftar bara vad vi alltid vetat; att allting i kroppen hänger samman. Våra organ betjänas av ett och samma blodomlopp, ett och samma immunförsvar.

Delarna samverkar

”Munnen tillhör kroppen” är en sedan länge etablerad medicinsk sanning, något som beslutsfattarna ännu inte riktigt har fattat. Att ersättningssystemen fortfarande skiljs åt hade från början ekonomiska orsaker, men frågan är hur länge hälso- och sjukvårdens beslutsfattare kan hålla isär den fantastiska maskin där alla delarna behövs och samverkar. Människokroppen.

Calle Hagman, tandläkare

Till artikeln i BBC Health ”Floss for fertility”

Är du nyfiken på möjligheten till ett nytt leende? Calle Hagman har lång erfarenhet av estetisk och annan tandvård

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *