Utvecklingen går framåt med ett leende på läpparna

pyramider i Egypten

Foto:Andrea De Stefani/sxc.hu

När man kommer in i behandlingsrummet hos sin tandläkare får man lätt ett futuristiskt intryck. Kliniskt rent och hygieniskt, omfattande teknisk utrustning, stark belysning och ett stilla luftbrus – det är nästan som att stiga in i en rymdkapsel.

Så har det naturligtvis inte alltid varit. Det är först under de senaste 150– 200 åren som tandvården tagit klivet in – och deltagit i utvecklingen av – i den moderna naturvetenskapen.

Redan de gamle egyptierna

Tandvård har i någon form praktiserats sedan urminnes tider. Egyptiska skallar som daterats till mellan 2900 – 2750 år f.Kr. innehåller små hål i käkarna i närheten av tandrötter. Man tror att hålen är märken efter borrar, använda för att tömma tänderna på varbildningar. Fenicierna, i det som nu är Libanon, kunde 600 år f.Kr. ersätta förlorade tänder med djurtänder som bands på plats mellan tänderna på ömse sidor. Med etruskerna i norra Italien och senare romarna tog tandvården ett stort kliv framåt. Den ingick naturligt i den romerska sjukvården. Även grekerna praktiserade oral medicin. Vi är nu framme vid cirka 400 f.Kr., den tid då Hippokrates, ”läkekonstens fader” verkade. Även asiatisk tandvård var ett par århundraden före vår tideräkning avancerad. Kineserna utnyttjade då silveramalgam som tandfyllningsmaterial.

Stamcellständer

Vänder vi blicken framåt, kan vi idag bara ana vilka framsteg som väntar runt hörnet. Jag avstår att spekulera, men nog skulle det vara trevligt att få vara med den dag då vi kommer att kunna odla egna, nya tänder. När vissa insekter förlorar ett ben, växer snart ett nytt ut. När vi kan överföra den egenskapen på människan, då finns tandläkarna, precis som idag, med i främsta forskningsfronten. Inom en inte allt för avlägsen framtid kommer vi att kunna odlas nya tänder på stamceller som sedan kan implanteras. Sådan forskning sker redan i dag i Japan, där man har lyckats med detta konststycke i försök på möss.

Le hela livet

Till dess får vi vara glada för den tandvård som finns. Att vi numera kan le hela livet med vackra, friska och funktionella tänder är ett oerhört framsteg. Gläds, för denna situation är helt unikt i mänsklighetens historia!

Calle Hagman, tandläkare

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *