Konsten att dra ut en mjölktand

Flicka som dragit ut mjöktand

Foto: Terri Heisele/sxc.hu

Att dra ut en sina mjölktänder och få dem ersatta med ”vuxentänder” är en rituell övergång från småbarnsåren in i nästa fas i livet. Föräldrar frågar sig vilken den mest smärtfria och säkra metoden är.

För ett år sedan gjorde tandläkarföreningen i Chicago (Chicago Dental Society) en enkät bland sina medlemmar för att få reda på hur de råder sina vuxna patienter att handskas med lossnande mjölktänder hos sina barn. Svaren blev vad man kunde förvänta.

  • Lossa tanden. Använd ett stadigt men mjukt tryck för att vicka och vrida på tanden. Att få barnet att tugga på ett äpple kan hjälpa till att få loss den.
  • Bedöva tanden med Xylocain salva om ni har sådan hemma, annars går det bra med glass, istärningar eller en ren näsduk som legat i frysen en stund.
  • Var försiktig med verktyg av olika slag. Undvik ”snöret i dörrhandtaget”, den hör hemma i skämtteckningarnas värld. Välj istället en bit gasbinda och dina fingrar för att dra ut tanden. En tandläkare använder troligen en tång.
  • Distrahera barnet. Berätta om något intressant eller be barnet tänka på något annat. Räkna till ”tre”, men dra tanden redan på ”två”. Ofta är tanden ute innan barnet vet ordet av.

Tandläkarna i Chicago var överens om att bästa metoden är att låta barnen själva dra ut sina mjölktänder. De känner själva till sin smärttolerans och kommer högst sannolikt att själva pilla loss tanden.

Må Gott!

Calle Hagman, tandläkare

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *