Tillsammans – ett viktigt ord inom estetisk tandvård

Sveriges kanske roligaste skämttecknare är paret Berglin i Svenska Dagbladet. De gisslar allt och alla i vår samtid; ingen slipper undan. I söndags var det tandläkarnas tur att bli hudflängda.

Man ser bl.a. en patient som ligger obekvämt i tandläkarstolen med huvudet lägre än fötterna alltmedan tandläkaren hittar otaliga hål och annat som behöver åtgärdas. En bild av en totalt maktlös patient och en maktgalen tandläkare. Roligt, men föga verklighetstroget, åtminstone inte sett från min horisont. Patientens medverkan är inte bara önskvärd, den är nödvändig. Det har jag som tandläkare upptäckt och praktiserat sedan länge. När det gäller estetisk-kosmetisk tandvård är det extra viktigt. Den tandvårdsorganisation som jag var med och startade för snart tio år sedan har satt patientmedverkan i system.

En organisation för aktiv medverkan

Organisationen heter Swedish Academy of Cosmetic Dentistry och systemet för patientens aktiva medverkan heter SACD-metoden.Vill man kort sammanfatta SACD-metoden, skulle det vara Tillsammans. Så här går den till, metoden som garanterar att du får vad du vill ha.

Steg 1. Noggrann undersökning och fotografering

Fullständig undersökning med bakgrundshistoria och notering av dina önskemål. Tandmodeller görs. En fotoserie dokumenterar utgångsläget. Efter det planerar vi och bygger upp bettet i vax på modellerna enligt konstens alla regler, vilka du får se innan vi påbörjar behandlingen

Steg 2. Kolla ditt nya leende innan behandlingen startar

Vi åtgärdar dina tänder och därefter tillverkar vi de provisoriska tänderna i plast så lik det tänkta slutresultatet som möjligt. Dessa provisoriska tänder kan vi sedan justera så att du är nöjd med formen och utseendet på tänderna.  Du kan också få se dig själv på bild med dina nya tänder gjorda efter dina önskemål. När du och tandläkaren är nöjda startar behandlingen som då inte kommer att bli en överraskning eftersom slutresultatet redan är förutbestämt. Sedan kopierar vi det utseendet då tandteknikern sedan utför själva fasaderna eller kronorna i porslin

Steg 3. Behandlingsresultat som du redan godkänt

Behandlingen slutförs. Resultatet blir ett friskt och vackert leende som harmonierar med ditt ansikte och din blick. När bettet är intakt ger det hållbarhet. Du biter inte sönder ditt nya leende. Tänderna blir på hållfastare om bettet stabiliseras, men vi tillverkar ofta en bettskena som skydd för de patienter som pressar eller gnisslar tänder för att förebygga nya slitskador och frakturer på tänderna.

Paret Berglin lär bo i Gävle. Kanske dags för dem att flytta till Brämhult för att få positivare tandvårdserfarenheter än de tycks ha haft hittills.

Calle Hagman, Tandläkare

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *