Glittrande glada Sickan Carlsson

Sickan Carlsson, Stockholm 1965

Här på Calles Blogg hyllar vi gärna personer som delat med sig av ett varmt leende. Idag uppmärksammar vi en av Sveriges mest populära skådespelare som nyss gått ur tiden. Sickan Carlsson blev 96 år. Ända fram till en kort tid före sin död var hon pigg och glad.

Den yngre generationen vet kanske inte vem hon var, men för 30- och 40-talister var hon en ikon. Det var revymakarna Kar de Mumma och Björn Hodell som 1931 upptäckte unga Sickan och ville engagera henne. Men hennes far sade nej. ”Flickan är för ung!” Året därpå, 1932, fick hon en liten roll i En stulen vals, en av de första svenska ljudfilmerna. Den första stora filmrollen hade hon året därpå i Kära släkten, en Gösta Ekman-film. Samma år debuterade hon som revyskådespelerska på Södra teatern, där hon även spelade lustspel.

Filmer som spred glädje

År 1935 kom Sickan Carlsson till Karl Gerhards revystall.
 Det var dock som filmaktris de flesta lärde känna Sickan Carlsson. Hon hann med närmare 60 filmer med många berömda motspelare som Åke Söderblom, Thor Modéen och Gösta Ekman; oftast som den käcka och glada flickan i en lång rad komedier som ”Landstormens lilla Lotta” och ”Gröna hissen”. Själv satte hon en annan film före komedierna. I ”Lustgården” från 1961 fick hon regi av Alf Kjellin efter ett manus av Ingmar Bergman och Erland Josephson.

– Jag sätter nog den främst av alla mina filmer. Jag fick äntligen visa att jag kan göra seriösa roller – också, sa hon i en intervju.

Folkkär

Det som gjorde henne så folkkär var hennes glada, optimistiska och humoristiska framtoning. Och så var hon snygg och sexig, med ett leende som kunde tina upp den mest djupfrusna manliga motspelare.Vi saknar Sickan Carlssons varma leende, hennes smilgropar, vackra tänder och pärlande skratt.  Men hon lever ju vidare i alla sina filmer.

Calle Hagman, tandläkare

Är du nyfiken på möjligheten till ett nytt leende? Calle Hagman har lång erfarenhet av estetisk och annan tandvård

Kontakt:
Mobil: 0705 28 33 11

E-post:
Tandläkare Calle Hagman

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *