Stenhårt som tandsten

Stenbrott

Foto: Christa Richert/sxc.hu

Vi människor är komplexa varelser med många dimensioner och nivåer. Vi är lekande, sjungande, skrattande, samhällsbyggande, sociala, andliga och intellektuella individer.

Men på en nivå är vi också ganska enkla kemiska fabriker. Över 99 procent av vår kropp utgörs av ett dussintal olika grundämnen, den största delen är syre och väte i form av vatten. I en människa finns det även kol, som räcker till en stor påse grillkol, järn till ett en näve nubb och svavel till en handfull tändstickor. Av kemikalierna i vår organism och av den mat och dryck vi sätter i oss kan kroppen bilda sten av olika slag. Här är inte platsen att närmare analysera njursten eller gallsten. Inte heller spottsten eller salivsten, en ansamling av kristalliserade mineralsalter från saliven som orsakar tilltäppning av spottkörtlarnas utförsgångar.

Tandsten

Nej, det är naturligtvis en annan sten som dominerar vardagen för oss tandläkare, tandsköterskor och inte minst tandhygienister. Tandsten. När mjuka bakteriebeläggningar (plack) som bildas på tänderna, kommer kontakt med saliven, bildas tandsten. Dessa bakteriebeläggningar – de bildas ständigt på tänderna – måste dagligen tas bort för att tänder och tandkött ska vara friska. De flesta människor har tandsten på åtminstone någon tand, trots daglig rengöring med tandborste och tandtråd. Mer än var tionde vuxen har mer omfattande tandsten. Mängden tandsten varierar från person till person och under olika faser i livet.

Hur får man bort beläggningarna?

Regelbunden tandborstning och rengöring mellan tänderna, med mellanrumstandborste, tandtråd eller tandpetare är grundregeln. Man bör också regelbundet undersökas av tandläkare eller tandhygienist för att ta bort den tandsten som kan ha byggts upp, trots en ambitiös munhygien. Att ta bort tandsten är viktigt, eftersom den annars kan bidra till inflammationer i tandköttet. I värsta fall kan dessa leda till tandlossning, eller som vi säger parodontit. Återkommande besök hos tandhygienist eller tandläkare har också en annan fördel. Eventuella hål i tänderna (karies) och andra angrepp och sjukdomar upptäcks och kan åtgärdas i tid.

Bättre stämma i bäcken än i ån, som ordspråket säger.

Calle Hagman, tandläkare

Är du nyfiken på möjligheten till ett nytt leende? Calle Hagman har lång erfarenhet av estetisk och annan tandvård

Kontakt:
Mobil: 0705 28 33 11

E-post:
Tandläkare Calle Hagman

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *