Synliga eller isande tandhalsar vanlig orsak till tandläkarbesök

Giraff

Den majestätiska giraffens smäckra hals kan bli två meter lång. Precis som människan och alla andra däggdjur har giraffen sju halskotor. Foto: Deo Koe/sxc.hu

Den förhärskande åsikten i Sverige är att blottade tandhalsar orsakas av alltför flitig tandborstning.  Men det kan finnas fler skäl till att tandköttet drar sig tillbaka.

Ett skäl kan vara att tänderna är ogynnsamt belastade. Ett annat skäl kan vara tandlossningssjukdom. Vad orsaken än är kan blottade tandrötter ofta isa, vilket är ett problem för många människor.  Att det ser generande ut att ha tandhalsar som krupit upp ur tandköttet är en vanlig anledning att söka tandläkare. Problemet kan behöva åtgärdas på olika sätt. Lösningar finns.

Ilningar

Ilningar i tänderna dyker ofta upp när man dricker en kall öl, äter glass eller på annat sätt utsätter tänderna för kyla. Även karies som har trängt igenom emaljen och nått den innanför liggande tandvävnaden kan ge ilningar. Likaså kan det isa i tänderna om de fått sprickbildningar exempelvis efter gnisslingar eller hård tuggbelastning; ämnen då kan läcka in och reta tandnerverna.

Varningslampa

När en varningslampa tänds på instrumentbrädan på din bil, är det ett tecken på att något är galet, något som bör rättas till. Man kan visserligen skruva ur varningslampan för att slippa bli påmind om felet. Men det är både kortsiktigt och dumdristigt; felet består. Likadant är det med smärta i allmänhet, liksom med smärtor i tänderna. Med hjälp av värktabletter och intensiv tandborstning och rengöring med tandtråd kan du lindra eller tillfälligt eliminera symtomen. Symtombehandling hjälper dock inte mot grundorsaken. Den kan vi hjälpa dig att åtgärda.

Du är alltid välkommen att rådgöra med oss, din tandläkare och tandhygienist, om du har problem med synliga, isande eller osköna tandhalsar.

Calle Hagman, tandläkare

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *