Tandlös egenvård

Boken Egenvårdsguiden

Häromnatten fick en vän till mig spendera ett par timmar i akutens väntrum på Skånes Universitetssjukhus i Malmö i väntan på en anhörig. Tiden släpade sig fram. Efter att ha ögnat igenom några sönderlästa tidningar fick han tag i ett exemplar av Egenvårdsguiden. Praktiska råd från 1177.se och Region Skåne.

Jag återger hans ord:

Egenvårdsguiden, 175 sidor tjock och trevligt illustrerad, avhandlar det mesta från Akne till Öron. Tonen är lättsam och texten lättbegriplig. Men när jag slog upp kapitlet Mun och fann jag till min förvåning att munnen i Region Skåne saknar tänder. Kapitlet Mun, som omfattar 6 av de 175 sidorna, avhandlar: Blåsor och sår i munnen, Dålig andedräkt, Munsår – herpes och Muntorrhet.

Alltså inte ett ord om tandlossning, karies eller hur man kan egenvårda sin mun. Inte ett ord om den mest effektiva egenvård som finns; tandvård med tandborste och fluortandkräm, tandtråd och tandpetare. För att inte tala om en av de bästa egenvårdsåtgärderna när det gäller tänder och munhälsa – att fimpa för gott!

Att dessutom en viktig del av forskningen om sambandet mellan tandlossning och hjärtbesvär råkar ske i Skåne är en ödets ironi. ”Tänderna tillhör kroppen” är ett uttryck som sjukvårdspolitiker gillar att slänga sig med. Men i Region Skåne verkar inte tänderna vara på plats.

Tandlöshet orsakad av tanklöshet? Calle Hagman, tandläkare

Är du nyfiken på möjligheten till ett nytt leende? Calle Hagman har lång erfarenhet av estetisk och annan tandvård

Kontakt:

Mobil: 0705 28 33 11

E-post: Tandläkare Calle Hagman

1 svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *