Du har rätt att bli informerad – Kommunikation allt viktigare

Tidningsutklipp från tidningen Tandhälsa där tandläkare Calle Hagman skrev ledaren

För många år sedan flög jag inrikes i USA mellan Los Angeles och Austin, Texas. Strax efter start sa piloten något i högtalaren som jag inte uppfattade.

Jag frågade en av flygvärdinnorna som just kom förbi vad piloten sagt.

”Jo, förstå ni”, sa hon, blinkade med ena ögat och log trött, ”det finns två sorters piloter; de som kan köra flygmaskin och de som både kan köra flygmaskin och kommunicera. Tyvärr har vi endast anställt den förra sorten i vårt flygbolag”.

Och så berättade hon vad piloten sagt om vädret i Austin.

”Kommunikationsbrist ett riskområde”

Att kommunicera är viktigt. Det gäller i synnerhet oss som bedriver vård.

I en intervju i tidningen Santé nr 3/2011 säger Socialstyrelsens chef Lars-Erik Holm att ”en patient som inte får tillfredställande information blir kränkt och förbannad. Kommunikationsstörningar och bristande information leder till misstag, medan en delaktig patient blir en friskare patient.”

Calles Blogg uppskattad kommunikation

Tematidningen Munhälsa Att kommunicera, det vill säga att informera och engagera patienten i behandlingen har alltid varit en självklarhet för mig. Det gångna året har inneburit ett rejält genombrott för denna filosofi.

Calles Blogg får allt fler besökare och har blivit en stor framgång. Den uppmärksammades under höstens ”tandläkarriksdag” Odontologisk Riksstämma & Swedental.

Och nyligen fick jag ett erbjudande jag inte kunde säga nej till: att skriva ledaren i den tandvårdsbilaga om som följde med Svenska Dagbladet under mellandagarna. Ledaren hade rubriken Mellandagar, mellanmål och mellanrum. Den följer i sin helhet nedan.

Vad vill jag ha sagt med allt detta? Jo, att kommunikation ingår som en viktig del i mitt sätt att utöva tandläkaryrket. Som min patient ska du aldrig behöva sväva i okunnighet kring den behandling vi gemensamt beslutat. Är jag försumlig i detta avseende – tveka inte att fråga mig.

Nu väntar ett nytt år av estetisk-kosmetisk tandvård, kommunikation, skrivande och bloggande. Väl mött då – i mottagningen och på nätet!

Ett Gott Nytt År önskar

Calle Hagman Tandläkare och Medarbetare.

Mellandagar, mellanmål och mellanrum

När julens ståhej är över kommer mellandagarna som ett stort lugn fram till nyårsfirandet. Åtminstone för oss som inte hemfaller åt julklappsbyte och stressiga mellandagsreor.

Har du inte försökt knäcka nötter med tänderna utan som sig bör använt nötknäckare bör dina mellandagar vara angenäma.

Under mellandagarna kan vi ostört njuta av resterna av julbordet; skinkan, korven och pressyltan. Krypa upp i TV-soffan med ett glas glögg och en skål med mormors knäckkola.

Mellandagarnas mysiga mellanmål

Visst ska vi unna oss detta traditionella och nostalgiska ätande. Och så länge man inte glömmer av att borsta tänderna då och då har jag inget emot en tillvaro av enbart mellanmål.

Julen 1914

Under första världskrigets första jul 1914 inträffade en märklig händelse på västfronten i Flandern i Belgien. Plötsligt hördes psalmen ”Stille Nacht! Heilige Nacht!” från den tyska sidan och strax därpå svarade de engelska och franska trupperna med ”Silent Night! Holy Night!”. Båda sidor trotsade förbudet att tända ljus, soldaterna kom upp ur sina skyttegravar, de begravde sina döda, utbytte julgåvor och önskade varandra fred.När julen var över återupptogs krigshandlingarna.

Mellanrum

Till skillnad från juluppehållet 1914 tar kriget i munnen aldrig paus. Kampen mellan munbakterierna och kroppens hemvärn utkämpas 24 timmar om dygnet. Ett av tandläkarens och tandhygienistens fokusområden är mellanrummen mellan tänderna och mellan tänderna och tandköttet. Det är här som striden står.

Fienden är stark och hemvärnet måste han artilleriunderstöd av tandborstning med fluortandkräm, tandpetare, tandtråd och regelbundna besök hos tandläkare och tandhygienist för att bjuda fienden motstånd.

Även de sjukdomsframkallande munbakterierna – de som för några decennier sedan mycket pedagogiskt kallades Karius och Baktus – har god hjälp i kriget av ett par mäktiga vänner.

En heter Rökning. Nikotinet i tobaksröken försämrar genomblödningen till tänderna och försvårar för hemvärnet att komma till skott. Hindras hemvärnet att komma fram till fronten kan bakterierna härja fritt.

Den andra vännen heter Försumlighet. Att försumma tandborstning minst två gånger dagligen med fluorberikad tandkräm, att glömma att göra rent i mellanrummen mellan tänderna, att försumma att gå till tandläkaren och tandhygienisten regelbundet samt att nonchalera trasiga tänder och inflammerat tandkött – det applåderas i munbakteriernas högsta krigsråd.

Muntorrhet är en tredje faktor som hjälper munbakterierna. Också i saliven finns antibakteriella soldater som slåss för munhälsan.

Besök tandvården – med jämna mellanrum!

Mina två budskap till dig som är mån om din munhälsa är enkla och konkreta:

* Håll efter munnens mellanrum. Tandvården hjälper dig med råd och behandling.

* Gå till tandläkaren och tandhygienisten – med jämna mellanrum!

Enkla åtgärder, som alla klarar av att leva upp till.

Jag önskar En God Fortsättning på Julen och Ett Gott Nytt År.

Calle Hagman Tandläkare

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *