Fluorsköljning är smart men detta är korkat!

Förebyggande fluorsköljning är viktigtReklam för fluor där en person öppnar en kapsyl med tänderna för att stärka tänderna. Genom alla år har jag rekommenderat fluorsköljning till de av mina patienter som har förhöjd risk för hål i tänderna.

Fluor gör tänderna motståndskraftigare mot syraattacker och de kan på så sätt bättre stå emot karies. Men så effektiv är inte metoden att tänderna blir så starka att man kan använda sina fluorsköljda tänder som korköppnare.

Fluorets korta historia

År 1955 lanserades den första fluortandkrämen av företaget Crest i USA och redan 15 år senare hade en majoritet av tandkrämerna i Sverige en tillsats av fluor. Men när hälsovårdsmyndigheterna ville gå ett steg längre och fluorisera dricksvattnet ledde detta till ett våldsamt rabalder. Idag lär det bara vara Irland som tillsätter fluor i dricksvattnet i Europa, medans det fortfarande är ganska utbrett i USA. Fluorsköljning, liksom fluor i tandkräm, är idag inte någon kontroversiell fråga. Nyttan av fluor i dessa beredningar för ”förebyggande lokalbehandling i munnen” är höjd över allt tvivel.

Annonsen väcker uppmärksamhet, men…

Reklam kan gott få vara lite kul och lite överdriven, men frågan är om inte företaget Ekulf ska be sin reklambyrå komma upp med ett nytt annonsförslag.

Att öppna öl- och läskflaskor med tänderna avråder jag bestämt ifrån. Det sägs att en bild säger mer än 1 000 ord. Därför kan bilden med en person som öppnar en flaskkork med endast sina fina tänder definitivt locka någon att göra så. Och det är ett förfarande som medför stor risk för fraktur av tänderna.

Investera i stället ett par kronor i en flasköppnare – så undviker du att investera i ett par nya kronor!

Calle Hagman, tandläkare

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *