Frisk luft och taxamhet

tomten

Foto:Marcelo Graciano/sxc.hu

På Annandagens tog jag en kvällspromenad för att hämta lite frisk luft då en figur frigjorde sig ur mörkret. Tomten!

– Jasså, Tomten är ute och rör på sig. Hur har julen varit?
– Mycket tuff! Du anar inte hur många elektroniska prylar och dataspel jag har delat ut. Och tonvis med böcker, tunga böcker! Min rygg föredrar en lätt pocket av Tomas Tranströmer före en tung inbunden Zlatan, om jag säger så.
– Jag inser att det varit slitsamma dagar. Men efter jul blir det väl lugnare.
– Ingalunda! Jag kan inte längre försörja mig som tillfällighetsarbetare runt jularna. Jag måste ha ett riktigt jobb, resten av året.
– Vad ska Tomten arbeta med då?
– Jag har fått jobb som projektledare på Försäkringskassan i Projekt FNATT,
Försäkringskassans Normer för Anpassade TerapiTaxor.
– Jag är nyfiken!
– Som du vet har Sverige två taxor, en för vanlig sjukvård och för tandvård, den s.k. Tandvårdstaxan. Men för Sverige, ett land med stolta byråkratiska traditioner från Axel Oxenstiernas tid, är två ynka taxor alldeles för torftigt.
– Fortsätt!
– Sverige saknar kort sagt en Öronvårdstaxa och Tåvårdstaxa. Liksom en Näsvårdstaxa, Knävårdstaxa och Handvårdstaxa. Detta är en byråkratisk brist. Genom att införa ett tiotal nya taxor skulle Försäkringskassan kunna nyanställa åtskilliga tusen taxekontrollörer. Goda nyheter i en tid av arbetslöshet, eller hur!
– Jo, men stopp ett tag, Tomten! Går inte utvecklingen åt det rakt motsatta hållet, i riktning mot en allt större helhetssyn. Många sjukdomar berör flera organ. Vilken taxa ska gälla för en patient som måste behandlas för sina tänder, fötter och ett par andra organ samtidigt? Det kan ju bli fruktansvärt krånglig.
– Det är detta som är fördelen med FNATT – ju krångligare desto bättre! Krångel kräver fler kontrollpersoner och regeluttolkare på Försäkringskassan, i landstingen och centralt. Med modern datateknik kan vi också utveckla de olika taxorna. Vem vet, en vacker dag har vi kanske en taxa för behandling av starr i vänsterögat och en för högerögat, en för ont vänsterknän och en för högerknän.
– Men vad kommer patienterna att säga? Sjukvården är ju trots allt till för dem.
– Men hallå! Det där har du fått helt om bakfoten. Jämför regiondirektörens tjänstrum med ett väntrum på närmsta vårdcentral så förstår du vem sjukvården är till för, skrattade Tomten rått och försvann in i dunklet.

Calle Hagman, tandläkare

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *