Läskigt frätande snarare än läskande

Flicka dricker läskedryck

Foto:Piotr Lewandowski/sxc.hu

Läsk både fräter och gör hål i tänder. Ändå är läsk populärt bland tonåringar. Läsk och ungas vanor  diskuterades nyligen på den årliga odontologiska rikstämman.

Varje höst håller tandläkarna möte. Då samlas också tandvårdsfirmor och visar upp sina produkter. I år skedde det den 17-19 november i Stockholm. Odontologisk Riksstämma & Swedental är den svenska tandvårdens främsta forum för inspiration, utveckling och kollegial samvaro. Genom seminarier och föredrag får hela tandvårdsteamet ny eller fördjupad kunskap till direkt nytta för den enskilda patienten. Ett av årets föredrag handlade alltså om tonåringars vanor och ovanor. Det hölls av tandläkare Agneta Hasselkvist, distriktstandläkare i Nora. Hon har studerat problemet och varnar för att tonåringars konsumtion och livsstil kan vara förödande för deras tänder och hälsa.

18-åriga storkonsumenter dricker 100-tals liter läsk varje år

Agneta Hasselkvists forskningsresultat kan i korthet sammanfattas så här:

  • Närmare 200 13-14 åringar ingick i Agneta Hasselkvists studie. Bland dessa återfanns högkonsumenter med en medelkonsumtion av 57 liter läsk om året. 60 var lågkonsumenter med en medelkonsumtion av 8 liter om året.
  • I studien ingick också cirka 200 18–19-åringarna. Av dessa var 57 högkonsumenter med en medelkonsumtion av 72 liter läsk per år, medan 167  var lågkonsumenter med 9 liter per år. En extrem grupp drack hela 24 liter – i veckan!
  • Bland storkonsumenterna var det vanligare med frätskador på tänderna än bland jämnåriga med liten läskkonsumtion.
  • Var tredje av pojkarna i 18–19–årsåldern hade minst en tand som var gravt frätskadad. Bland flickorna fanns inga sådana erosionsskador.
  • Burkar med läskedryck

    Foto:RYoung/sxc.hu

  • Högkonsumenterna fick i sig mer chips, ostbågar och sötad mjölkchokladdryck. De skippade skollunchen oftare, åt mer godis och drack mer light-saft än jämnåriga lågkonsumenter av läsk.
  • De med störst intag av läsk var sämre på att sköta tandhygienen. De sportade mer sällan och tillbringade mer tid framför dator och tv.

Vad jag tycker om läskedrycker

Läskedrycker är inte bara sockerbomber, de fräter också på tandemaljen.Jodå, tandvården har metoder att reparera både hål i tänderna och frätskador. Men bäst är naturligtvis att undvika tandskador, övervikt och fetma genom att dra ner på konsumtionen av läsk och juice.

Calle Hagman tandläkare, Brämhult

Är du nyfiken på möjligheten till ett nytt leende? Calle Hagman har lång erfarenhet av estetisk och annan tandvård

Kontakt:
Mobil: 0705 28 33 11

E-post:
Tandläkare Calle Hagman

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *