Tomten och vårdtaxan

Jultomte gömd i gran

Foto:Christa Richert/sxc.hu

En sen eftermiddag knackar det på dörren till min mottagning, där jag sitter ensam och går igenom dagens arbete.

– Stig in, ropar jag – och plötsligt står Tomten innanför dörren!
– Finns här några snälla barn, frågar han.
– Nej, bara en elak tandläkare i mogen ålder, svarade jag.
– Försök inte göra dig lustig, sa Tomten strängt. Jag betraktar alla människor oavsett ålder som barn. Jag är trots allt 700 år gammal.
– Vad vill Tomten? Bli undersökt? Har det blivit för mycket knäck på sistone?
– Glöm det! Mina tänder är i gott skick, ler Tomten överdrivet brett. Nej, jag är här för att dela ut en julklapp till dig, Calle.
– Tack, men jag har vad jag behöver. Men en Lamborghini av senaste modell …
– Nej, nej, inget materiellt! Nästa år är den bilen för övrigt inte längre årets modell. Du ska önska dig något större, något som gynnar mänskligheten.
– Som till exempel Fred på jorden?
– Ja, fast med anknytning till tandläkeri.
– Hm, låt mig fundera … jo, nu vet jag! Jag önskar mig en gemensam taxa för tandvård och sjukvård, en Allkroppstaxa.
– Förklara!
– Jo, vi tillämpar en prislista för sjukvård och en helt annan för tandvård. Skulle Tomten exempelvis få ont i en tand så kostar behandlingen betydligt mer än om Tomten skulle behandla en ond tumme eller en tå.
– Fortsätt!
– Vi har ingen Tumvårdstaxa eller Tåvårdstaxa. Inte heller Öronvårdstaxa, Knävårdstaxa eller Handvårdstaxa. Men en Tandvårdstaxa har vi.

Man vid bord

Foto:SigurdDecroos/sxc.hu

En gemensam Allkroppstaxa skulle underlätta, inte minst för Försäkringskassan.
– Stopp, stopp! Omöjligt. Jag kan inte greja en sådan julklappsönskan,
– Varför?
– Därför att varje byråkratisk förenkling gör ett stort antal ”kontrollmänniskor” på Försäkringskassan arbetslösa, och det vill du väl inte? På Kassan skulle man behöva friställa en massa tjänstemän om den speciella tandvårdstaxan försvann. Även den centrala myndigheten TLV skulle troligen tvingas dra ner.
– Ja, men …
– Beklagar, men nu måste jag iväg. Och du Calle – stort tack för tipset!
– Vilket tips?
– Dina funderingar om separata behandlingstaxor för varje enskild kroppsdel, de är helt enkelt lysande! De kan skapa massor av nya jobb, något som kommer att göra Försäkringskassans Generaldirektör Jan Eliasson superlycklig. Även Statsminister Fredrik Reinfeldt och Arbetsmarknadsminister Hillevi Engströmskulle får en oväntad julklapp. De kan inrätta en massa nya byråkratiska tjänster, troligen även tillsätta en långtidsutredning, ”Beredning Av Kravspecifikation För Organfokuserade Taxor”, BAKFOT. Det är precis vad som behövs nu när arbetslösheten ökat i Sverige!
God jul, Calle
!

Det ringer och jag svarar. Det är min hustru som undrar varför jag inte kommer hem till middagen.
– Jag satt visst och slumrade till en stund. Jag kör hem nu.

Calle Hagman, tandläkare

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *