Zlatans leende lyser på plan, i konsten och i litteraturen

Foto: Wikipedia

Zlatan Ibrahimovic har gett ut en bok om sitt liv och om sin fenomenala klassresa från förorten Rosengård i Malmö till absoluta världstoppen i sydeuropeiska fotbollsklubbar. Boken anses som en stor litterär händelse.

Boken är skriven tillsammans med författaren David Lagercrantz och den första upplagan på 100 000 exemplar såldes på nolltid. Sveriges Radios kulturkorrespondent Gunnar Bolin menar att boken är ”en av de bästa arbetarklasskildringar jag läst”. Historien blir inte blir inte sämre av att boken skrivits av en man som tillhör den adliga släkten nr 1011 Lagercrantz.

Årets julklappsbok 2011

Årets stora litterära händelse är att Nobelpriset i litteratur tilldelas den svenske poeten Tomas Tranströmer. Han får priset ”för att han i förtätade, genomlysta bilder ger oss ny tillgång till det verkliga”.

Man skulle tro att vi svenskar skulle rusa till bokhandeln och köpa Tranströmers dikter som Årets Julklappsbok. Det var vad jag förmodade när jag besökte min bokhandel häromdagen.

– Nej, nej, säger bokhandelsbiträdena i kör, Zlatans memoarer säljer mycket bättre!

Zlatan som konst

I Malmö förorten Rosengård finns en gångtunnel mellan Bennets väg 3 och Annelundsgatan
. 

Gångtunneln som förbinder Rosengård med det gamla industriområdet vid Norra Grängesbergsgatan och kvarteren runt Vitemöllegatan går under Kontinentalbanan. Tunneln är trafikerad av gående och cyklister från och till Malmös östra delar, Rosengård och centrala Malmö.

Zlatan Ibrahimovic växte upp i gården strax till vänster efter tunneln då man kommer in i området, numera känd som Zlatan-gården. Konstnären Björn Carnemalm har tillsammans med barn på Rosengårds skolor skapat ett antal små ”konstverk” på keramikplattor i tunneln.

Ett av konstverken heter Zlatans leende.Konstverk som inspirerats av fotbollspelaren Zlatan Ibrahimovic Det är en stor, nästan monumental keramikkomposition med olikfärgade plattor som föreställer läppar, tänder, tunga och mun hos den leende världsartisten.

När Zlatan ler kan man verkligen tala om segerleende. Seger över motståndarna, seger över fördomar om ”odugliga invandrare”, seger över den fattigdom han växte upp i. Och nu går han segrande fram över bokdiskarna.

Heja Zlatan!

Calle Hagman, tandläkare

Läs mer om Zlatans Leende!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *