Det smittsamma leendet

Simmerskan Therese Alshammar

Foto: Mikhail Makarov via Wikimedia Commons

Att man ler när man står som segrare är kanske inte så konstigt. Vänsterpartiets nyvalde ledare Jonas Sjöstedt ler i TV-rutan som en amerikansk president-kandidat. Snabbsimmerskan Therese Alshammars smittsamma leende är välkänt. Men så vinner hon också ständigt. För sina många prestationer i bassänger världen över belönades hon med Jerringpriset 2010 och Svenska Dagbladets Bragdmedalj 2011.

När Sverige nyligen vann världsmästerskapet i ishockey för juniorer i Calgary, Canada, log hela laget. Inte minst log Mika Zibanejad som slog in den vinnande pucken – finalmatchens enda mål!

Men inte bara Småkronorna log. Marie Lehmann, STV: s reporter i Calgary log med hela ansiktet när hon rapporterade hem om framgången. Även idrottsledare och andra personer som hon intervjuade log ikapp.

Spegelneuron

När en ler, ler alla. Det har med våra spegelneuroner i hjärnan att göra. Joachim Bauer, professor i psykoneuroimmunologi i Freiburg i Tyskland är en världsauktoritet på detta område. Han har skrivit en bok i ämnet spegelneuroner som utkom 2007, ”Varför jag känner som du känner” (Natur och Kultur).

Mycket kortfattat fungerar spegelneuronen så att de ger mig en spontan, omedveten information om känsloläget och avsikterna hos annan människa genom att aktivera (spegla) hans/hennes handlingsintention. Det sker i min egen, redan uppkopplade matris för den aktuella handlingen i min egen hjärna. Inte nog med det, jag får också programmet för hur det skulle kännas att utföra den aktuella handlingen.

Att detta program finns gör att ett leende eller ett skratt är smittande och att ett hårt ord kan kännas som ett slag i ansiktet.

Förmågan att le har vi alla, men kanske inte lusten. Att våga le i sällskap med andra kräver en frisk och välskött mun.

Kan det rent av vara så att en ofräsch mun hindrar mig från att bli en vinnare? Bromsar jag mig själv i livet för att jag är rädd att inte kunna le ett segerleende?

Något att fundera på i januari – en bra månad för reflektion, som det stod i något tidningskåseri.

Calle Hagman, tandläkare Varberg/Brämhult

Lästips Spegelneuronen: Läkartidningen nr 12/2008. Teorin om spegelneuron förklarar förmågan till empati av Rolf Nilzén företagsläkare och anestesispecialist, smärtläkare, Hudiksvall.

1 svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *