Låt oss tillsammans göra 2012 till munhälsans leende år!

Sund flicka biter i äpple

Foto:Gary Scott/sxc.hu

Så här i början av ett nytt år är det naturligt att man stannar upp ett ögonblick och ställer sig frågan. Hur kunde mitt liv bli så här? Är det inte dags att byta stil, att äntligen bli den framgångsrika, exemplariska och kloka människan under 2012 som jag verkligen vill vara?

En stressfri, rökfri, normalviktig individ som sköter kroppen exemplariskt, som satsar helhjärtat på relationer med nära och kära, som läser god litteratur, börjar måla akvarell, skänker pengar till behövande, reser och beser exotiska platser. Någon som bygger upp en stabil privatekonomi och som skriver Den Stora Romanen? Jo tack, den personen vill jag bli!.

Var realistisk

Efter en stunds tillnyktring och självinsikt inser man att man hållit siktet för högt. ”Var nu realistisk!” säger man till sig själv. ”Besluta dig för något som är klokt och vettigt, något som framför allt är genomförbart. Fokusera på ett friskt, lyckligt och hållbart leende och låt det bli motivet till en sundare livsstil!” På Delta Dentals hemsida hittade jag några livsstilsråd för bättre tandhälsa, råd som ursprungligen kommer från Academy of General Dentistry. Utöver sedvanliga livsstilsråd lyder rekommendationerna så här.

  1. Ät mycket frukt och grönsaker. En väl sammansatt kost är en bra bas för hälsa. Torftig mat kan påverka hela immunsystemet och tros lugga bakom många vanliga åkommor i munnen, inklusive tandköttssjukdomar. Antioxidanter och näringsämnen som finns i frukt, nötter och grönsaker hjälper kroppen att slåss mot bakterier och motverkar inflammation.
  2. Tandborstning två gånger om dagen och tandtråd minst en gång. Enkla åtgärder som tandborstning med fluortandkräm varvat med rengöring med tandtråd hjälper till att hålla munnen frisk och kariesfri, fräsch och vacker.
  3. Regelbundna tandläkarbesök. Att besöka tandläkaren och tandhygienisten två gånger om året är den bästa försäkring mot att eventuella sjukdomar och skador på tänder och munslemhinna upptäcks och åtgärdas i tid.

För övrigt ansluter jag mig till debattartikeln i Expressen häromdagen skriven av Camilla Läckberg författare, Lill Lindfors 
sångare

, Alexandra Charles grundare av 1,6 miljonerklubben och Anita Jernberger landstingsråd (FP) i Östergötland som föreslår att vårdcentralerna arrangerar rökavvänjningskurser. Åtta av tio rökare vill sluta men kan inte på egen hand. De behöver professionell hjälp.

Jag önskar God Fortsättning på ett Leende 2012.

Calle Hagman Tandläkare
Brämhult – Varberg

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *