Tänder sänder signaler

Portrait Gandhi

Indiens store pacifist och frihetskämpe Mahatma Gandhi lyckades till slut få britterna att lämna landet. Indien blev självständigt 1947. Året därpå mördades Gandhi av en hinduisk fanatiker.

Gandhi, som länge kämpade för Indiens självständighet, byggde medvetet upp en bild av sig själv. För att få med sig de breda folklagren i sin kamp klädde sig denne jurist, utbildad i London, mycket påvert. Tyget i det enkla kläde som han svepte sig i, hade han själv spunnit. Skor? Nej tack, att gå barfota duger gott.

Gandhi hade tandluckor. Det hade han inte behövt ha, men hans tandlöshet gjorde det lätt för de hundratals millioner indier som då inte hade råd att sköta sin munhälsa att identifiera sig med honom.

Gandhi budskap var: ”Vi är fattiga, men vi är många och vi äger det här landet. Följ mig så ska vi snart få britterna ut ur Indien.” Det budskapet hade knappast gått hem om han hade haft en frisk och välskött mun, kostym, skjorta och slips.

Men du och jag är inte Mahatma Gandhi. Vi lever i ett land där hälsa och välfärd prioriteras, ett land med ett av världens bäst fungerande tandvårdssystem. Flertalet svenskar kan, med den flygande start som skoltandvården ger, ganska enkelt hålla sin mun frisk och snygg långt upp i åren.

Rökare med tandproblem kan redan efter ett år efter ett rökstopp finansiera rätt omfattande tandvård med insparade cigarettpengar.

Dagens samhälle ställer höga krav på oss. Utöver att kunna tala engelska, ha ordning på vår ekonomi, veta något om viner, kunna spela luftgitarr, skaffa oss en utbildning, behärska att äta med pinnar, ta körkort och besitta en viss social färdighet, förväntas vi också sköta vår hälsa – inte minst vår tandhälsa.

En i övrigt proper och välklädd person som låter sina tänder förfalla sänder konstiga signaler till sin omvärld. ”Jag hoppar över tandläkarbesöken så jag i stället får råd att köpa en ny uppsättning navkapslar och ny rattmuff varje år.”

Att leva är att välja. Gandhi valde tandlöshet av medvetna politiska skäl.

Vad väljer du att signalera?

Calle Hagman, tandläkare i Brämhult & Varberg

>>>Om Gandhi’s liv i Wikipedia>>>

>>>Skrifter och tal av Gandhi>>>

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *