Ät gärna ett äpple – men ät fort!

Äpple med sur mun

Foto:Fran Gambín/sxc.hu

Calles Blogg håller sig med en flygande reporter. Helst flyger han till London. Här kommer den första av två exklusiva intervjuer med ledande brittiska forskare och innovatörer. Professor David Bartlett vid King’s College London Dental Institute är pionjär på ett alldeles speciellt område; tandskador orsakade av syrliga frukter – och hur vi äter dem.

Professor Bartlett, nyligen har ni pekat på riskerna med tandskador orsakade av syrliga frukter, såsom äpplen. Ska man sluta äta frukt?

– Jag är mycket försiktig med att klassa äpplen och andra frukter som farliga för tänderna. Frukt är nyttigt, för som vi säger ”An apple a day keeps the doctor away”.

– Nej, det som jag varnar för är hur man äter frukt, i synnerhet äpplen. Om man äter ett äpple under fem minuters tid, är tandskadorna försumbara. Men om man stoppar i sig äpplet bit för bit under en timmes tid är risken för tandskador på grund av syra mycket högre.

Syrainnehållet i frukter varierar. En grapefrukt som innehåller en stark syra kan orsaka mer tandskador än exempelvis jordgubbar, vars surhets är svagare. Skillnader i surhetsgrad mellan olika äppelsorter kan säkert variera, men det har jag inte undersökt.

– Efter ett äpple eller annan syrlig föda kan man lämpligen tugga tuggummi eller dricka ett glas mjölk för att neutralisera effekten.

Äppelsyra är en syra, en karboxylsyra. Den är vanligt förekommande i syrliga frukter såsom äpple, druvor och rönnbär.

Enligt er uppfattning vilka är de mest riskabla faktorerna för skador på tänderna?

Socker är farligast! Men återigen, precis som när man äter äpplen, är det frekvensen som är det avgörande. Därför ökar risken för karies signifikant om man äter socker eller godis regelbundet under hela dagen.

– En annan riskfaktor är att underlåta eller slarva med tandborstningen. Viktigaste området att hålla rent är där tanden och tandköttet möts. Håller man det området rent, liksom mellanrummet mellan tänderna, minskar risken för tandlossning avsevärt för flertalet människor.

– Att gnissla tänder, bruxism, är utomordentligt skadligt för tänderna. Tobaksrökning är en annan hälsorisk, inte bara för tänderna.

Min kommentar:

Dessa skadefaktorer för tänderna som professor Bartlett för fram har ni kunnat läsa flera gånger tidigare på Calles blogg. Det är bra att många röster höjs för vad som är viktigast för oss tandläkare att kämpa emot. Vill du också ha stöd och hjälp med att minska skadorna på dina tänder och bygga upp det som brutits ned, är du välkommen att kontakta oss.

Calle Hagman, tandläkare Brämhult – Varberg

P.S. Läs gärna den intressanta texten om professor Bartletts forskning i Daily Mail. Den bär den spektakulära titeln ”An apple is worse for your teeth than a fizzy drink” Ungefär: ”Ett äpple är värre för dina tänder än en kolsyrad läsk”. D.S.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *