Eltandborsten rengör och stimulerar bättre

Detalj av borstet av elektrisk tandborste

Foto:John Hartley/sxc.hu

Vår gamla kära tandborste är i det närmaste den fulländade hjälpredan för god munhygien; effektiv, billig, lätt att ha med sig i handväskan eller innerfickan. Kombinationen tandborstning + fluortandkräm är kanske den metod som betytt allra mest för den svenska folkhälsan.

Men inget är så bra att det inte kan bli bättre. När eltandborsten först kom på marknaden möttes den av förakt. Den sågs som symbolen för lyxkonsumtion. Men idag har kritiken tystnat. Vetenskapliga undersökningar visar nämligen att eltandborsten är överlägsen den manuella tandborsten; den rengör tänderna och stimulerar tandköttet bättre. En sådan undersökning är exempelvis ”Manual versus powered toothbrushing for oral health” publicerad 2009 och utförd av forskare knutna till olika brittiska tandläkarhögskolor.

Numera med elektricitet

Forskarnas sammanfattar: ”Powered toothbrushes with a rotation oscillation action reduce plaque and gingivitis more than manual toothbrushing.” Ungefär: ”Eldrivna tandborstar med en roterande rörlig verkan reducerar plack och tandköttsinflammation mer än manuell tandborstning.”

Archie Cochrane

Publikationen om eltandborstarna är en s.k. Cochrane Collaboration-rapport. Archie Cochrane var en legendarisk engelsk läkare som slog larm om att brittisk sjukvård praktiserade metoder som inte stod på vetenskaplig bas. Han gjorde rent hus med många behandlingar som visade sig vara helt verkningslösa. Hans idéer har fått stor spridning världen över. I Sverige är det myndigheten SBU, Statens Beredning för Medicinsk Utvärdering, som förvaltar arvet efter Archie Cochrane. SBU’s ledstjärna är EBM, Evidensbaserad medicin.

Goda erfarenheter

Som komplement till all annan förebyggande tandvård har jag och mina medarbetare rekommenderat och sålt eltandborstar i 25 år nu. Vi har sett att våra patienter blivit mycket friskare i sina munnar genom att gå över till eltandborstar. Det har också haft en positiv återverkan på vårt arbete; när patienternas munhälsa förbättras hinner vi med fler undersökningar och behandlingar per dag.

Calle Hagman, tandläkare

>>>Till rapporten ”Manual versus powered toothbrushing for oral health” i fulltext. >>>

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *