Att se sig själv från sidan är en väg till självkännedom

Flicka speglar sig och betraktar sin tänder

Foto: Julia Freeman-Woolpert

Oliver Burkeman heter en uppskattad brittisk kåsör i tidningen The Guardian. Nyligen skrev han en humoristisk artikel om hur vi ser på oss själva. Den handlar på sätt och vis om estetisk tandvård.

Oliver Burkeman menar att vi människor inte ser oss som vi egentligen ser ut. Vi vet helt enkelt inte hur omgivningen uppfattar oss.
När han själv ser sin spegelbild från sidan i ett provrum blir han så besviken på sitt utseende – i synnerhet på sin näsa – att han genast raderar bilden ur sitt medvetande. Han vill ha en skönare självbild. Att förstå hur vi tar oss ut, fortsätter Burkeman, är livsviktigt för våra relationer och vår karriär. Men all forskning visar att vi är dåliga på att själva förstå hur andra ser oss. Antingen är vi offer för självöverskattning eller så är vi för hårda och bryska i vår syn på oss själva.

Se oss själva framtiden

De metoder Burkeman rekommenderar är att vi försöker att betrakta oss i tredje person, att se oss utifrån. Han föreslår att vi försöker se oss en månad framåt i tiden. Det är en teknik som går att vi kan betrakta oss mera abstrakt; för det är precis vad andra gör. Ett annat sätt att ta reda på hur vi tar oss ut är att fråga personer i vår omgivning, personer som inte är rädda för att säga sanningen.

Somliga ”vet” mycket på förhand

Som tandläkare känner jag igen Oliver Burkemans tankegångar. Människor som söker mig för att förbättra sina leenden kan ibland ha en något förenklad idé om vad som behöver göras. Andra däremot tror att det krävs betydligt större åtgärder än vad som i själva verket krävs. Det är min plikt att informera patienten konkret, korrekt och ärligt vad som behöver göras, hur många besök som krävs innan behandlingen är klar och vad kostnaden beräknas bli. Eller kanske säga: ”Gör ingenting, du är bra som du är!”

Mini-invasivt och estetiskt

En central filosofi i min verksamhet är mini-invasiv tandvård. Det innebär att jag gör så små ingrepp i tänder och tandkött som möjligt, något som har stora fördelar för patienten. Att behålla så mycket som möjligt av existerande vävnader för framtida bruk är en klok strategi. Låt mig som tandläkare bli den person som ger dig ett pålitligt omdöme om dina tänder. Om något behöver göras, se då till att någon med utbildning och erfarenhet inom mini-invasiv estetisk-kosmetisk tandvård tar hand om dig.

Calle Hagman, tandläkare

P.S. Läs gärna Oliver Burkemans krönika ”third person perfect” i original! D.S.

3 Kommentarer
 1. Elin
  Elin says:

  Hej!

  Jag funderar på att studera till tandläkare, när jag läser din blogg blir jag väldigt intresserad. Det ser både kul och spännande ut! Men jag har några frågor, känner du aldrig att det är äckligt att jobba med tänder om folk har matrester eller liknande i munnen? Är det ett arbete man kan tröttna på?

  Vänliga Hälsningar
  Elin

 2. Calle Hagman
  Calle Hagman says:

  Hej Elin
  Kul att du är intresserad av tandläkaryrket Det kan jag verkligen rekommendera. De farhågor du har över att det skulle vara äckligt är inget bekymmer När man lärt sig jobbet så är det inget man tänker på över huvud taget. Det finns många fördelar med tandläkaryrket Ett är att man träffar många olika människor på jobet som ofta blir ens vänner med tiden eftersom man träffar dem regelbundet genom åren. En annan fördel är att man hela tiden får lära sig nya saker och man kan specialissera sig inom något område som man tycker är speciellt roligt. Själv har jag i många år vidareutbildat mig inom området estetisktandvård och bettrehabilitering. Det gör att jag nu efter nästan 40 år i yrket fortfarande älskar mitt arbete och inte har några planer på att sluta trots att jag närmar mig pensionsåldern. Lycka till om du väljer att utbilda dig till tandläkare

 3. admin
  admin says:

  Hej Elin

  Kul att du är intresserad av tandläkaryrket Det kan jag verkligen rekommendera. De farhågor du har över att det skulle vara äckligt är inget bekymmer När man lärt sig jobbet så är det inget man tänker på över huvud taget. Det finns många fördelar med tandläkaryrket Ett är att man träffar många olika människor på jobet som ofta blir ens vänner med tiden eftersom man träffar dem regelbundet genom åren. En annan fördel är att man hela tiden får lära sig nya saker och man kan specialissera sig inom något område som man tycker är speciellt roligt. Själv har jag i många år vidareutbildat mig inom området estetisktandvård och bettrehabilitering. Det gör att jag nu efter nästan 40 år i yrket fortfarande älskar mitt arbete och inte har några planer på att sluta trots att jag närmar mig pensionsåldern. Lycka till om du väljer att utbilda dig till tandläkare!

  Calle Hagman

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *