Bland fsaxar och tjänste-pitoler

”Får jag låna nål, tråd och fsax och en liten syster fså kan jag ta gallan här i korridoren”

Ja, så lär en gång kirurgen Einar Perman (1893-1976), ha sagt när han tyckte att det tog för lång tid att duka upp i operationsrummet för nästa ingrepp. Einar Perman läspade lite, enligt läkaren och författaren Stephan Rössner i boken ”Som sagt” – citat av femtio svenska läkare.

Läspning är att felaktigt uttala ord eller stavelser med konsonanten s. Istället för ett normalt uttal blir s-et ett väsande ljud, ungefär som engelskans th i health eller wealth. Främsta orsaken till läspning är att tungan ligger felplacerad. Den ligger för långt framskjuten emot eller emellan tänderna,

Ture Sventon

Ture Sventon. Foto:SVT

En som däremot inte läspar är Ture Sventon. Redan på sida två i Ture Sventon Privatdetektiv blir läsaren visserligen upplyst om att Ture har ett litet talfel; ”Han läspar en smula”. Men att detta inte är korrekt framgick ett kåseri i Expressen i anledning av 100-årsdagen av författaren Åke Holmbergs födelse 1907. Att Ture Sventon älskar temlor från Rotas konditori och att han i hotfulla situationer trevar efter sin tjänste-pitol är inte läspning, det är klusilering.

Läspning eller klusilering?

Logopeden Camilla Romedal skrev för några år sedan i ett sitt kåseri i Expressen:

”Ture byter ut s-ljudet till ett t-ljud. Främre delen av tungan åker upp bakom tänderna i överkäken, och skapar på ungefär samma ställe tungan skulle producerat s-et, i stället en tillslutning, en klusil, det vill säga ett t-ljud!

Både läspning och klusilering ingår i diagnoser som tillhör logopedens yrkesområde och denna lilla talstörning hade säkert gått att rätta till när Ture var liten.

Trots att tänderna är engagerade i såväl läspning som klusilering är det inte till tandläkaren läsparen (eller föräldrar till läspande barn) ska vända sig, utan till logopeden. Vad man dock kan göra som tandläkare är att hänvisa till lämplig logoped.

Calle Hagman, tandläkare, Brämhult och Varberg

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *