När det gäller billig tandvård är man sin egen lyckas smed

Smed som extraknäcker som tandläkare

Foto: Mateusz Atroszko/sxc.hu

Den senaste tidens skriverier om den billigaste tandvården har verkligen engagerat läsarna här på Calles Blogg. En artikel i Expressen nyligen, resulterade i ett brev från en avlägsen kollega till mig. 

Ni som läser min blogg vet att jag tidigare reagerat mot sensationsskriverier om billig tandvård. Jag skrev exempelvis i januari inlägget ”Pris inte kvalitet när journalisterna bevakar tandvården”.  Den här gången gav Expressen rådet att besöka en lågprisklinik i Stockholm, som har en lång lista med anmälningar emot sig.

Men det finns ju förstås många sätt att se på saker och ting. En stolt yrkesman – och trogen Calles Blogg-läsare – blev faktiskt upprörd över att inte nämnas bland lågprisalternativen. Han blev så arg att  han skrev och klagade. När inte tidningen tog in hans brev, skickade han brevet hit istället. Det är för att ”folk skall få reda på sanningen”. Så här det, ett unikt dokument från Sverige.  Håll till godo, gott folk.

Herr Redaktör;

Mitt namn är Nils Svensson, alias ”Snabba Ryck”, grovsmed och praktiserande amatörtandläkare i Vårdslösa socken i Småland. Specialitet Tandutdragningar. ”En man med dragningskraft”, heter det om mej här i trakten. Så kom inte å säg att vi smålänningar saknar humor! Det har varit lite motigt i tandvårdsaffärerna under några år, men nu har det börjat ljusna så smått. Det verkar som om tandläkarna med erfarenhet, kompetens och garantier inte verkar vara något att ha i tandvården längre.

Fortsätt!

När ni på tidningarna skriver om tandvård handlar det nästan alltid om kostnader. Till skillnad från reportage om prisvärda bilar, semesterresor eller viner, handlar skriverierna om tandvård hur dyrt det är att gå till tandläkaren.
Exempelvis kom det en artikel i en av de stora kvällstidningarna där det ansågs bäst att gå till ovana studenter utan färdig utbildning eller någon som helst erfarenhet.

Artikelförfattaren föreslog alternativet att åka utomlands till något f.d. östland och där få sin behandling eller gå till någon av lågprisklinikerna i Sverige som bygger sin verksamhet på tillfälliga utländska tandläkare utan kunskap i svenska, tandläkare som inte betalar normal skatt utan är här på ”artistvisum”.

Smedernas comeback

Eftersom lägsta pris är det enda viktiga, medan patientomhändertagande, långa garantier på behandlingarna eller högsta tandvårdskvalitet inte tycks ha någon betydelse så kommer vi smeder snart att vara tillbaka på ”tandvårdsbanan”, för vi är ändå allra billigast. Detta ständiga gnäll på tandvården ger mig rejäl ”draghjälp”, om Redaktörn förstår min sublima vits. Så snälla Redaktörn, fortsätt den ensidiga prisbevakningen av tandvården!

Därför kan jag hålla låga priser!

Folk accepterar att jag har det lite provisoriskt. Lokalbedövning kan jag inte ge, men Systemets smärtlindring ingår i priset. Förresten brukar patienterna som regel vara rejält pre-medicinerade, om jag säger så.

Distraherande musik i hörlurar kan jag heller inte erbjuda – smedjan saknar elektricitet – däremot brukar jag sjunga högt under själva operationen. Patienten kan välja mellan ”Gamla Nordsjön”, Kors på Idas grav” och ”Tjo uppå Backamo”. Ofta säger di bara ”Håll käften å dra!”

Högaktningsfullt

Nils Svensson

1 svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *