Tandreglering med Inman Aligner är en revolution, säger dr Tif Qureshi i London

Mun med Inman Aligner tandreglerare sedd framifrån

Tandregleringsmetoden Inman Aligner uppfanns av Dan Inman, en amerikansk tandtekniker. Den ”upptäcktes” och vidareutvecklades av en brittisk tandläkare, Tif Qureshi. Vår flygande reporter träffade nyligen Dr. Qureshi i London.

När tänderna gaddar sig samman

Våra tänder sitter inte alltid rakt och fint. Ibland trängs de ihop och växer utanpå varandra. Då kan man ta till tandreglering för att skapa ordning och harmoni. Tandreglering är möjlig därför att våra tänder inte är helt fixerade i käkbenet, utan är förtöjda i små trådar, ligament. De specialiserade tandläkare som tar sig an omfattande tandregleringar kallas ortodontister. Den gängse tandregleringsmetoden skedde länge att med hjälp av fast tandställning, en metallskena på utsidan av tänderna, ”rälsen”, för att få tänderna att sitta snyggt och i bästa grannsämja. Idag finns andra och smidigare metoder att reglera tänder. Den senaste heter Inman Aligner (uttalas ”ällaj’ner”), en minst sagt revolutionerande uppfinning.

Inman Aligner i kvinnas mun närbild Inman Aligner i kvinnas mun närbild
Patient före behandling Samma patient efter behandling med Inman Aligner

Estetiskt tilltalande och inifrån verkande

Inte nog med att Inman Aligner reglerar tänderna inifrån, det syns nästan inte att man har en Inman Aligner apparat i munnen eftersom den är genomskinlig på framtändernas utsida. För bästa resultat skall den användas 20 timmar per dygn och bara tas ur vid måltider och några timmar till så tänderna ”får vila sig”.” Metoden kan användas av praktiserande tandläkare, efter kort utbildning. Här hemma i Sverige kostar en behandling med Inman Aligner ca 18 000kr per käke. Man får tyvärr inget stöd från vår tandvårdsförsäkring för estetiska korrigeringar av bettet även om de kan vara ganska omfattande.

Intervju med dr Qureshi

Närbild ansikte tandläkare Tif Qurashi

Dr Tif Qurashi

Doktor Qureshi, hur många människor skulle behöva reglera sina tänder ur ett rent kosmetiskt perspektiv?

– Mellan 20 och 25 procent av alla vuxna skulle behöva reglera sina tänder. Men att bara ett fåtal hittills har gjort det, hänger samman med att traditionell tandreglering är krånglig och obekväm.

– Bland mina patienter har jag hittills behandlat 40 tandläkarkollegor som behövt reglera sina tänder. När jag ställt dem frågan vilken metod de vill använda, traditionell ”räls” i 18 månader eller Inman Aligner under 12 veckor har 40 av 40 svarat Inman Aligner.

Var kommer Inman Aligner in i kosmetisk tandvård?

– Det är här revolutionen sker! Patienter som vill ha skalfasader måste först reglera sina tänder. När patienterna efter den inledande behandlingen upptäckt hur snygg mun de fått enbart med Inman Aligner har många sagt ”Jag är nöjd som det är, jag behöver inga skalfasader.”

– Fler patienter med trångställda tänder kan nu få sina kosmetiska tandvårdsbehov tillfredsställda med Inman Aligner.

Vad spelar kostnaden för roll för estetisk-kosmetisk tandvård?

– Nyligen genomförde British Academy of Cosmetic Dentistry en enkät bland ett representativt utsnitt av befolkningen i Storbritannien. Vi frågade vad folk är beredda att betala för kosmetisk tandvård. Endast 1 procent av britterna är beredda att betala mer än 3 000 pund (cirka 35 000 kronor), medan hela 10 procent sa sig vara beredda att betala mellan 400 – 3 000 pund (4 500 – 35 000 kronor).

– Det är inom detta prisskikt Inman Aligner ligger här i Storbritannien.

Kan alla patienter som behöver reglera sin trångställning ha nytta av Inman Aligner?

– Ja, inte minst äldre patienter har god nytta av Inman Aligner. Men jag avråder användning på barn. Ungdomar ska åtminstone ha blivit 14 år. Hittills har cirka 25 000 patienter blivit av med sin trångställning tack vare Inman Aligner. Snöbollen är i rullning.

Trots att vi i Sverige haft gratis tandreglering i många år är det många som tackat nej till sådan behandling då man inte ville ”ha räls i munnen” av estetiska skäl. Något man ofta ångrar i lite äldre år, varför man då söker för skalfasader eller annan estetisk korrigering. Då är en behandling med Inman Aligner ett mycket skonsammare och vävnadsbevarande alternativ.

Calle Hagman Tandläkare med goda erfarenheter av Inman Aligner Brämhult – Varberg

Till Inman Aligners hemsida

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *