Blöder det när du borstar tänderna?

Tandborste med blodspår

Foto:Julie Saraceno/Channa/scx.hu

Tandköttsblödningar är som regel tecken på inflammation som,  om den inte behandlas, kan leda till parodontit, tandlossning.

Blöder det när du borstar tänderna?

Blödande tandkött är mycket vanligt. I de allra flesta fall är orsaken bristande munhygien. Om det blöder i tandköttet är det i regel det första tecknet på tandlossning, parodontit. Kommer man till tandvården tidigt så kan inflammationsprocessen stoppas innan allvarliga skador i tändernas stödjevävnader uppstår.

Den behandlar vi på två sätt.

  • Genom att göra riktigt rent. Vi rensar tandköttsfickor, tar bort tandsten och putsar.
  • Genom att lära patienterna hur de själva sedan skall hålla riktigt rent, även mellan tänderna med olika specialborstar och tandstickor.

Blödande tandkött han ha flera orsaker. Först om det fortfarande blöder i tandköttet efter att vi gjort rent och patienten sköter sin munhygien ”drar vi öronen åt oss” och remitterar patienten till sjukvården i de fall blödningsorsaken är okänd. Det är dock en mycket ovanlig åtgärd.

Tandborstning är svaret

Parodontit, en av världens vanligaste infektioner, kan i 9 fall av 10 åtgärdas med enkla medel: daglig tandborstning och regelbundna besök hos tandhygienist.

Borsta på!

Calle Hagman, tandläkare Varberg och Brämhult

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *