Periimplantit bekämpas bäst med utbildning

Tandläkare Calle Hagman undviker tandtekniska produkter från Kina

”Problemen med periimplantit växer”. Den rubriken inleder en omfattande artikel i senaste numret av Tandläkartidningen. Periimplantit är tandläkarspråk för infektioner i munslemhinnan runt implantat, ibland i kombination med variga tandköttsfickor. Tack Professorn! Du visar vetenskapligt att vårt praktiska sätt att förebygga periimplantit är korrekt.

I artikeln i Tandläkartidningen , nr 5/2012  redogör Stefan Renvert, professor i oral hälsovetenskap vid Högskolan Kristianstad, tillika generalsekreterare för European Federation of Periodontology (EFP) för problemet. Han har nyligen deltagit i en konferens i Zürich i Schweiz där olika frågor kring dentala implantat ventilerades.

Fler och fler människor har tandimplantat och de blir äldre och äldre. Följden blir att periimplantit blir allt vanligare. En av fem patienter som får tandimplantat får periimplantit inom en tioårsperiod.

Förebygga

”Tandläkare bör informera patienterna om riskerna med implantat redan i samband med terapiplaneringen”, föreslår Stefan Renvert i artikeln. Han anbefaller också stödbehandling hos tandhygienist till dess att patienten själv klarar att hålla rent. Det handlar om att upprätthålla en god munhygien.

Det scenario som Stefan Renvert nu lägger fram har vi länge haft på känn. Vi har därför från början satsat på noggrann uppföljning av våra alla implantatpatienter, av vilka de första behandlingarna gjordes av oss redan år 1988. De allra flesta av dessa fungerar fortfarande i våra patienters munnar.

Periimplantit

Mun med periimplantit
Före behandling. Inflammation runt implantaten. Lägge märke till blodet.
Mun med periimplantit efter behandling
Så här blev det då inflammationen vid implantaten behandlats. Friskt och fint men vi har förlorat en hel del benstöd.

Vi har trots vår noggrannhet med munhygienen också fått några få patienter med periimplantit, dock mycket långt ifrån var femte patient, som tydligen är medeltalet, har drabbats, vilket visar att strategi och våra strävanden varit framgångsrika.

Vetenskapligt bevisat

Att professor Renvert presenterar kalla fakta som talar för nödvändigheten av god munhygien är alldeles utmärkt. Nu är det med andra ord ”vetenskapligt bevisat” att vårt arbetssätt är det rätta – att förebygga nya skador genom att vara noggranna med att, utöver att få en snygg och funktionell utformning av implantatkonstruktionerna, också utforma dem hygienisk för att patienten skall kunna hålla rent runt fixturerna.

Tandhygienisterna ovärderliga

Våra hygienister har också lagt mycket energi på att instruera implantatbärarna i noggrann munhygien och att kalla tillbaka dessa patienter regelbundet för kontroller. Då vi tidigare hade hand om tandvården på flera sjukhem och äldreboenden var vi också måna om att instruera vårdpersonalen i hur de skulle hjälpa de gamla med munhygienen

Sammanfattning

Vi lägger mycket energi på att skapa snygga och välfungerande implantatkonstruktioner men minst lika mycket energi på att göra dem hållbara i längden genom att se till att patienten får adekvat utbildning i munhygien kring implantaten.Vi arbetar på att våra patienter ska le friskare, vackrare – och längre!

Calle Hagman, tandläkare, Åsa

Calle Hagman, tandläkare, Åsa

Tandläkare Calle Hagman
Hagmans Tandvård i Åsa


0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *